play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sve je više znakova da će 2023. godina biti najtoplija u povijesti

Sada je “praktično izvjesno” da će 2023. godina, godina smrtonosnih vrućina, poplava i požara, biti najtoplija do sada, pokazuju novi podaci. Dodatnu sigurnost u to znanstvenicima su dale izuzetno visoke listopadske temperature.

Globalne prosječne temperature zraka bile su 0,4 stupnja više od prethodnog maksimuma iz listopada 2019. godine, prema podacima službe EU za klimatske promjene.

Potaknut emisijom ugljika i vremenskim nepogodama, listopad je bio peti mjesec zaredom koji je obarao temperaturne rekorde. Ekstremne globalne temperature će se vjerojatno nastaviti i 2024. godine, kažu istraživači, a piše BBC.

Listopadska temperaturna oznaka pridodaje se ovogodišnjoj listi globalnih rekorda toplote. Broj dana koji se probijaju kroz politički značajan prag zagrijavanja od 1,5 stupanj već je dostigao novi maksimum, mnogo prije kraja godine. Srpanj je bio toliko topao da je možda bio najtopliji mjesec u 120.000 godina, dok su prosječne rujanske temperature srušile prethodni rekord za nevjerojatnih 0,5 stupnjeva.

Listopad nije bio tako neuobičajeno vruć kao rujan, ali ipak obara rekord ovog mjeseca sa značajnom razlikom, prema Službi za klimatske promjene Copernicus. Mjesec je bio 1,7 stupanj topliji od predindustrijskog prosjeka, što znači u poređenju s razdobljem prije nego što su ljudi počeli sagorijevati velike količine fosilnih goriva.

0%