if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom

BiH je dobila uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom, kako je i najavljivano ranije. Komisija predlaže da se otvore pregovori sa BiH onog trena kada budu ispunjeni uvjeti za sukladnost.

“BiH je poduzela cijeli niz koraka, brzo fomiranje Vijeća ministara u siječnju 2023. godine, zatim predanost svih političkih stranaka cilju, a to je pristupanje EU i to je dovelo do napretka. Isto tako, primjećujemo da je entitet RS donio niz protivustavnih zakona. Komisija će preporučiti pristupanje pregovorima kada se postigne usklađenost sa kriterijima. Komisija će izvijestiti o napretku u ožujku 2024. godine”, kazala je von der Leyen.

“Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u veljači 2016. godine, Bosna i Hercegovina je dobila zadatak da ispuni 14 ključnih prioriteta”, kako je navedeno u Mišljenju Komisije iz svibnja 2019. godine u smislu demokracije/funkcionalnosti, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave.

Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stupanj usklađenosti sa kriterijima za članstvo,i da je ispunila 14 ključnih prioriteta, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Na osnovu zaključaka Vijeća Europske unije iz prosinca 2019. Komisija svoje godišnje izvještaje fokusira na implementaciju zakona u Bosni i Hercegovini 14 ključnih prioriteta, navodi se u izvještaju EK.

Kolegij europskih komesara je razmatrao izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU, kao i eventualni Paket proširenja. U fokusu su zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska.

Kako se navodi, Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Moldavija mogle bi u ožujku naredne godine početi procedure pregovora o ulasku u Europsku uniju, pod uvjetom da napreduju u reformama, posebno u vladavini zakona i transparentnosti vlasti.

0%