play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ako jutarnjoj kavi dodate ova dva sastojka, metabolizam će vam biti zahvalan

Kava je omiljeni napitak u kojem uživaju mnogi diljem svijeta. Njome se započinje dan, a ispija se i nakon ručka. Osim što će nas razbuditi, kava može i potaknuti metabolizam, ali samo ako joj se dodaju dva začina.

Cimet

Cimet je svestran začin. Njegove aromatične note mogu popraviti okus kave, a studije su pokazale i da je koristan za povećanje osjetljivosti na inzulin i poboljšanje razine šećera u krvi i kolesterola, koji su ključni za mršavljenje i cjelokupno zdravlje.

“Cimet može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućujući tijelu da učinkovitije regulira razinu šećera u krvi. To zauzvrat može smanjiti vjerojatnost skladištenja masti i pospješiti glukoze za energiju. Dodatno, cimet ima termogeni učinak, što znači da može povećati vašu brzinu metabolizma povećanjem proizvodnje topline u tijelu nakon konzumiranja”, pojasnila je nutricionistica Lisa Richards.

Kurkuma

Kurkuma sadrži aktivni spoj zvan kurkumin, koji je bio predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u poticanju metabolizma.

Dijetetičarka Sheri Berger pojašnjava: “Kurkuma sadrži spoj kurkumin koji je povezan s poboljšanim opsegom struka, indeksom tjelesne mase (BMI) te tjelesne težine.”

Za bolju apsorpciju kurkumina, ključno je dodati i mrvicu crnog papra. Prema nekim istraživanjima, dodavanje crnog papra kurkumi može povećati apsorpciju kurkumina za više od 2000 posto, piše She Finds.

0%