if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Rimac Nevera srušila Guinnessov svjetski rekord za najveću brzinu prilikom vožnje unazad

Mate Rimac se može pohvaliti ulaskom u Guinnessivu knjigu rekorda i to činjenicm da je Nevera postigla nevjerojatnu brzinu u vožnji unatrag.

Rimac Nevera srušila je dvadeser rekorda ubrzanja i kočenja. “Davne 1967. godine, Lamborghini Miura postao je najbrži automobil serijske proizvodnje na svijetu, koristeći punu snagu svog V12 motora kako bi prvi probio granicu od 170 milja na sat. Nekoliko desetljeća kasnije i Rimac Nevera sada je postigla istu brzinu… ali vozeći unazad, odnosno, u rikverc”, poručili su iz kompanije Rimac.

“Tijekom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrži automobil na svijetu u vožnji unazad, ali smo se tome samo nasmijali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu bili razvijeni za brzu vožnju unazad. No, onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše su simulacije pokazale da bismo mogli postići više od 200 km/h, ali nismo imali ideju koliko bi to bilo stabilno – bilo je to neistraženo područje”, rekao je glavni inženjer Nevere, Matija Renić. 

Na Festivalu brzine u Goodwoodu u srpnju 2023., Nevera je ostvarila vrijeme od 49,32 tijekom Supercar Shootouta, te time postala najbrži serijski automobil na slavnoj brdskoj utrci ove godine. U kolovozu je Nevera krenula na Nordschleife kako bi oborila prethodni rekord za najbrži električni serijski automobil u jednom krugu, pobijedivši za 20 sekundi pri svom debiju na slavnoj i uvijek izazovnoj stazi Rekordni krug. Rekordni krug je tada vozio hrvatski vozač Martin Kodrić.

0%