play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Zdravstveni radnici iz HNK i danas na ulicama

Zdravstveni radnici u HNK jutros ponovo na prosvjedu. Mirnom šetnjom ulicama Mostara do zgrade Vlade HNK izražavaju nezadovoljstvo zbog nagomilanih problema.

Trenutno je najalarmantnija situacija u Konjicu, gdje su liječnici dali kolektivne otkaze jer od ljeta nisu dobili plaće. Zdravstveni radnici ovog Kantona, apeliraju već izvijesno vrijeme da im se osigura potpisivanje novih kolektivnih ugovora. U okviru novog kolektivnog ugovora traže i povećanje plaća za koju tvrde da je prema nekim proračunima oko 300 maraka manja za jednog liječnika u odnosu na plaću u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK, Ivica Anić kaže mirnom prosvjednom šetnjom zdravstveni radnici ponovno će proći ulicama Mostara do krajnje destinacije, Vlade HNK.

“Javnosti i Vladi su poznati naši uvjeti, mjesecima već iznosimo naše zahtjeve, ponovo danas ikazujemo nezadovoljstvo onim što Vlada radi prema zdravstvenim radnicima. Stalno obećajavaju da će za manje od 20 dana donijeti novi kolektivni ugovor, mi se nadamo u ovom tjednu da ćemo dobiti prvu ponudu”, ističe Anić.

Sindikalista ističe i to kako rade na tome da s Vladom HNK ispregovaraju rješavanje problema u Konjicu, da se zdravstvenim radnicima što prije isplate plaće, očekuju razgovor s njihovim Sindikatom. Resorni ministar tvrdi da je podnio ostavku, što zdravstveni radnici smatraju kao nepošten odnos prema svim građanima.

“Ministar Opsenica je navodno dao ostavku da bi izbjegao i loptu prebacio na svoje kolege, međutim, on i dalje ostaje glavni krivac za sve zdravstvene radnike, jer koliko ste upućeni Vlada nije na sjednici usvojila njegovu ostavku, a još manje Skupština potvrdila, tako da on je i dalje što se nas tiče ministar”, kaže Anić.

Zdravstveni radnici u HNK traže 30 posto povećanje plaće, novi kolektivni ugovor, izjednačavanje prava sa zdravstvenim radnicima u drugim kantonima. Zbog ignoriranja vlasti, stupili su u generalni štrajk.

0%