play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Grad na Siciliji nudi napuštene kuće besplatno

Sicilijanski grad Cammarata nudi napuštene kuće besplatno kako bi se spasili od depopulacije. 

Gradonačelnik Cammarate Vincenzo Giambrone posljednje tri godine pokušavao je da uvjeri vlasnike koji su odavno napustili svoje obiteljske kuće da besplatno predaju prazne, porušene kuće pridošlicama, prenosi CNN.

“Ne mogu da podnesem da se ovaj prekrasan, stari, povijesni centar isprazni i propadne. Boli me”, rekao je Giambrone za CNN Travel. 

On je dodao da je trenutno dostupno desetak praznih kamenih kuća, a da će ih  “uskoro biti malo više”.

Postoji nekoliko uvjeta šeme “besplatnih” kuća. Kupci se moraju obvezati da će renovirati objekte u roku od tri godine. Također, kada dobiju kuću oni će uplatiti depozit od 5.000 eura, koje će im grad vratiti kada završe renoviranje. Mladi parovi sa djecom imat će prednost, a parovi koji odluče da žive u Cammarati, a imaju bebu dobivaju i 1.000 eura bonusa. Novi vlasnici mogu pretvoriti višespratnice u privatnu kuću, pansion, hotel, prodavaonice ili čak restoran.

Cammarata se nalazi oko 60 kilometara jugoistočno od Palerma, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, a taj dio jugoistočne Sicilije poznat je po napuštenim mjestima i sporom ritmu života. Grad su osnovali vizantijski Grci iz čijeg jezika potiče i njegovo ime od riječi “Càmmara” što znači soba sa svodovima.

0%