play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Godinu dana pred izbore Trump vodi nad Bidenom

Točno godinu dana prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj u nedjelju u New York Timesu, potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred predsjednika na odlasku Joea Bidena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrata gubi podršku među mladima i manjinama, prenosi NBC.

Po toj anketi New York Timesa/Siena Collegea, republikanski potencijalni kandidat vodi ispred demokratskog suparnika u Nevadi (52 posto/41 posto), Georgiji (49/43), Arizoni (49/44), Michiganu (48/43) i Pennsylvaniji (48/44), a Joe Biden pobjeđuje u Wisconsinu (47/45). U svim tim državama Joe Biden je pobijedio 2020. godine.

Anketa je provedena telefonom od 22. listopada do 3. studenog među 3.662 birača upisana u šest država. Njene rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godinu dana i margina greške je između 4.4 i 4.8 postotnih bodova, ovisno o državi.

No, trendovi ne idu na ruku Joeu Bidenu jer 67 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 posto ne odobrava način na koji obnaša predsjedničku funkciju (među njima 46 posto nimalo ne odobrava), a 71 posto misli da je u 80. godini “prestar da bude uspješan predsjednik”.

Joe Biden najviše gubi podršku među mladima i tek 41 posto mladih od 18 do 29 godina kaže da će sigurno ili vjerojatno glasovati za njega, a za Trumpa će glasovati 40 posto mladih iz iste skupine.

Bidenov izborni stožer je odmah požurio umanjiti važnost ovih rezultata.

– Previđanja godinu dana unaprijed lako se mogu preokrenuti godinu dana poslije – rekao je glasnogovornik kampanje Biden-Harris u 2024. Kevin Munoz.

0%