play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlada Japana dodijelila sredstva za Projekat opremanja Doma zdravlja Novi Travnik

Vlada Japana odobrila je bespovratnu pomoć u iznosu od 153.517 eura (300.250 KM) u svrhu pružanja podrške zdravstvenim ustanovama u Novom Travniku, Bijeljini i Lukavcu.

Sredstva su namijenjena za projekte nabavke vozila hitne pomoći, medicinske opreme i renoviranja za domove zdravlja Novi Travnik, Bijeljina i Lukavac.

Ugovore su potpisali veleposlanik Kinefuchi Masami i direktori spomenutih ustanova u rezidenciji veleposlanika Japana, priopćeno je iz Veleposlanstva Japana. 

Vlada Japana dodijelila je 61.585 eura (otprilike 120.450 KM) za “Projekat opremanja Doma zdravlja u Novom Travniku vozilom hitne pomoći”. Realizacijom ovog projekta će se poboljšati mogućnosti pružanja hitne pomoći ove ustanove od koje se očekuje da će korist imati oko 1.800 pacijenata godišnje.

Za “Projekat opremanja Doma zdravlja u Bijeljini vozilom hitne pomoći” odobren je iznos od 63.061 eura (otprilike 123.340 KM). Očekuje se da će godišnje oko 1.700 pacijenata dobiti odgovarajuću uslugu prijevoza.

Za “Projekat opremanja medicinskom opremom i renoviranja rehabilitacionog odjela Doma zdravlja u Lukavcu” Vlada je odobrila 28.871 eura (otprilike 56.460 KM). Ovim projektom će Dom zdravlja biti opremljen medicinskom opremom za odjele logopedije kao i fizikalne terapije, te će biti izvršeno renoviranje rehabilitacionog odjela.Vlada Japana doprinosi poboljšanju ljudske dobrobiti u sektorima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje ili deminiranje u Bosni i Hercegovini u okviru programa „Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti” (GAGP) koji ciljano pomaže ljudima na osnovnim nivoima.

Ukupan iznos grant pomoći u proteklih 27 godina prelazi 20 miliona eura (otprilike 39 milijuna KM).

0%