play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Srušio se avion koji je poletio iz Zagreba: Tragedija – ima žrtava

Nezvanično su četiri osobe poginule kada se mali sportski avion srušio u Lungauu u srednjoj Austriji u četvrtak, 2. novembra, poslijepodne, objavila je u petak austrijska policija dodajući da je avion letio iz Zagreba za Salzburg.

Avion Cirrus SR-20 poletio je iz hrvatske prijestolnice nešto prije 14 sati, a odredište je bio aerodrom u Salzburgu. Oko 15.45 avion se srušio u šumu na neprohodnom terenu na Passeggenu – planinskom grebenu u općini St. Andrä im Lungau.

Hitne službe uspjele su doći do olupine aviona kad su putnici već bili mrtvi. Prema navodima policije, žrtve još nisu identificirane. Uzrok pada također nije poznat.

Državni ured kriminalističke policije Salzburga preuzeo je istragu i pozvao stručnjaka za avionske nesreće. Državni advokat naredio je zapljenu olupine aviona i obdukciju tijela, navodi APA.

Spašavanje je otežavala stalna kiša i strm teren. Olupinu su tokom noći izvukli pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih brigada St. Andrä, Tamsweg i Ramingstein, kao i pripadnici gorske službe spašavanja Tamsweg i prevezli je u prostorije odjela za održavanje cesta Mauterndorf na procjenu stručnjaka.

Prema Kronenzeitungu, jedan je očevidac čuo udarac i alarmirao spasilačke službe. Vrijeme u Lungauu kada se dogodila nesreća smatralo se teškim za vizuelne letove – zbog djelomično guste naoblake i turbulencije vjetra.

Uz to, navodi se da je srušeni avion standardno bio opremljen padobranom za hitne slučajeve, koji se aktivira uz pomoć eksplozivnog punjenja. Međutim, sistem za spašavanje očito nije bio aktiviran.

0%