play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Veliki broj ljudi u FBiH ipak će ostati bez 300 ili 600 KM pomoći, evo i zbog čega!

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a finansira Evropska unija diskriminiše jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – umirovljenike. Potvrdili su nam ovo iz Udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije umirovljenika potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva. 

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u grijnoj sezoni 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na mirovinu 1. veljače/februara 2022. godine i od tada prima minimalnu mirovinu ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije. Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima srazmjernu mirovinu bez obzira na zbirnu visinu mirovine. 

Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni umirovljenici koji ostvaruju srazmjerne mirovine sa inostranstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 % ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose srazmjernih mirovina iz inostranstva u odnosu na mirovinu iz Federacije BiH. Slučaje gdje je zbir mirovina manji su relativno rijetki”, navela je Delegacija EU u BiH.

Broj umirovljenika koji primaju srazmjernu ili minimalnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 %. 

0%