if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sjever Europe u pripravnosti zbog oluje Ciaran

Više od milijun domaćinstava ostalo je bez struje u Francuskoj u četvrtak ujutro, nakon što je oluja Ciaran pogodila zapadnu Europu preko noći, donoseći neke od najvećih brzina vjetra kojima je regija svjedočila u posljednjih nekoliko desetljeća, prenose agencije.

U Francuskoj, sjeverozapadnu obalu pogodile su snažne oluje, a u četvrtak u tri sata ujutro u Plougonvelinu, Finistèreu i Bretanji zabilježena je brzina vjetra od 193 kilomatara na sat od strane francuske meteorološke službe Météo-France.

Oluja je ostavila 1,2 milijuna domova bez struje u Francuskoj, od kojih se 780 000 nalazi u Bretanji, priopćio je u četvrtak ujutro dobavljač energije Enedis.

Predviđa se da će se oluja u četvrtak pomjeriti u unutrašnjost. Ukupno 31 francuski departman stavljen je na “narančastu uzbunu” zbog opasnog vremena.

U pojedinim područjima duž Atlantika očekuju se valovi od osam do deset metara. U Parizu je na snazi ​​upozorenje o “olujnom vjetru”.

Do petka ujutro očekuju se masovni prekidi putovanja, a više aerodroma i željezničkih linija zatvoreno je širom Francuske.

Narančasta uzbuna proglašena je u dva bretonska departmana (Finistère i Côtes d’Armor) jer se očekuju snažna kiša, poplave i visoki valovi. Ciaran (Crni na irskom) bi mogao pogoditi to područje udarima vjetra od 130 do 150 kilometara na sat, po francuskim prognostičarima. U drugom dijelu noći očekuje se druga faza oluje, snažnija, osobito u Bretagni i Normandiji, s udarima vjetra od 170 kilometara na sat.

Sedamnaest francuskih departmana jugozapadno i sjeverno od Pariza bit će pod narančastom uzbunom zbog prijetnje visokih valova, vjetra, kiše i poplava. Valovi od osam od deset metara očekuju se na francuskoj atlantskoj obali, upozorile su vlasti. Francuska željeznička kompanija SNCF je zbog dolaska oluje obustavila prometovanje regionalnih vlakova i nekoliko linija superbrzih vlakova.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, narančasta opasnost zbog jakog vjetra proglašena je na jugu – jugozapadu Engleske, rubovima Walesa i obali La Manchea. Očekuju se vjetrovi brzine od 100 do 135 kilometara na sat. Snažne oborine očekuju se na sjeveroistoku Engleske, do Škotske, i istoku Sjeverne Irske, koji je već pogođen poplavama. 

Britanska meteorološka služba Met Office kaže da će kiša pasti na tlo već zasićeno vodom pa postoji rizik od poplava. Na istoku Sjeverne Irske postavljeno je oko 12.000 vreća s pijeskom zbog poplava. Otok Jersey je pod crvenom uzbunom jer se očekuju jako visoki valovi.

Ujedinjeno Kraljevstvo pogodila je prije desetak dana oluja Babet u kojoj je poginulo petero ljudi i koja je prouzročila velike poplave koje su pogodile tisuće domova. Belgijska meteorološka služba proglasila je narančastu uzbunu na flamanskoj obali i žutu za ostatak zemlje jer se u četvrtak očekuju snažni vjetrovi brzine do 110 kilometara na sat.

U Nizozemskoj je za četvrtak proglašen žuti alarm. Građanima je preporučeno da ostanu raditi kod kuće i bit će zatvorene neke škole.

0%