if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Postoji li u našem tijelu dodatni osjet dodira?

Znanstvenici su otkrili novi način na koji ljudi mogu osjećati dodir – izravno kroz folikule dlake. Do sada se smatralo da samo živčani završeci u koži i oko folikula dlake mogu prenijeti osjet, no izgleda da to nije istina i da možemo “percipirati” dodir korijenom dlake.

Stručnjaci sa sveučilišta Imperial College London u Velikoj Britaniji su ustanovili da stanice u dijelu folikula dlake koji se zove vanjska ovojnica korijena (ORS) imaju veći postotak receptora osjetljivih na dodir nego ekvivalentne stanice u koži, piše Science Alert. 

Zatim su proizveli laboratorijske kulture stanica folikula ljudske dlake zajedno s osjetilnim živcima. Kada su mehanički stimulirali stanice folikula dlake, aktivirali su se i okolni osjetilni živci. Štoviše, eksperimenti su pokazali da ORS stanice ispuštaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sićušne vrećice (vezikule) i na taj način šalju signale okolnim stanicama. 

“Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće jer se otvaraju nova pitanja. Zašto te stanice imaju takvu ulogu? Što još možemo naučiti od njih o načinu na koji naša koža osjeća dodir?” rekla je neuroinženjerka Parastoo Hashemi sa sveučilišta Imperial College London. 

Mehanoreceptori su živčane stanice koje registriraju dodir; zbog njih možemo osjetiti lagani povjetarac ili čvrsti stisak ruke. A izgleda da stanice folikula dlake imaju posebnu interakciju s mehanoreceptorima niskog praga (LTMR), koji mogu zabilježiti nježne dodire. 

Iako je već bilo poznato da dlake na tijelu igraju važnu ulogu u osjetu dodira, istraživači su otkrili detaljniju biološku interakciju između ORS stanica i LTMR-a koja seže izvan jednostavnog mehaničkog odgovora. Još je samo preostalo pitanje – čemu sve to?  

“Još uvijek ne znamo zašto stanice folikula dlake imaju ulogu u procesuiranju laganog dodira. Budući da folikul sadrži mnogo završetaka osjetilnih živaca, sada želimo utvrditi aktivira li folikul dlake određene vrste osjetilnih živaca u sklopu za sada nepoznatog, ali jedinstvenog mehanizma”, navodi bioinženjerka Claire Higgins sa sveučilišta Imperial College London.  

Istraživanje naziva Mechanical stimulation of human hair follicle outer root sheath cultures activates adjacent sensory neurons objavljeno je u časopisu Science Advances. 

0%