play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Moguće novo poskupljenje kave u BiH

Cijena kilograma kave na tržištu Bosne i Hercegovine od 2021. godine do danas povećana je za oko 30 posto, a ako je suditi po analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, cijene ovog mnogima omiljenog napitka će rasti i u narednom periodu.

Kako se navodi, zbog poremećaja na svjetskom tržištu i viših cijena sirovina, očekivanja su da će cijene kave u narednom periodu dodatno rasti kako na svjetskom tržištu, tako i na tržištu BiH.

“Ogromne zalihe zrna kave u Brazilu i Vijetnamu kao najvećim proizvođačima se smanjuju te bi se do kraja godine mogle prepoloviti u odnosu na prethodnu godinu, što će još više uticati na rastuće globalne cijene kave”, istaknuto je u analizi.

U dokumentu se dalje navodi da su u posljednjem periodu berzanske cijene kave znatno porasle te da je sigurno da cijene sirovina neće opadati.

Da cijena sirovine raste, potvrdio je i Dragan Grbić, glavni pržioničar u “Caffemio”, ističući da, bez obzira na to, oni neće poskupjeti svoj krajnji proizvod.

“Sirovina poskupljuje iz razloga što je mala količina kave u ponudi, a velika je potražnja. Cijene skaču i na londonskoj i na američkoj berzi”, rekao je Grbić za “Nezavisne novine”, dodajući da se nadaju pojeftinjenju sirovine.

Momčilo Banjac, direktor kompanije “Minea” iz Gradiške, istaknuo je da je cijena sirove kave porasla, kao i da se cijene mijenjaju svakog dana. Ipak, kako navodi, situacija ove godine je nešto povoljnija u odnosu na prošlu godinu kada su cijene kave bile mnogo više.

“Osobno bih volio da ne rastu cijene, jer svaki put kada nabavim robu, očekujem da će biti povoljnija, međutim nije takva situacija. Cijene ipak malo rastu”, rekao je Banjac za “Nezavisne novine”, dodajući da na cijenu utiče mnogo elemenata.

On je istaknuo da je teško predvidjeti točne cijene u budućnosti, jer je kava berzanska roba, a i velika inflacija dodatno utiče na formiranje konačnog iznosa. Međutim, ono što je sigurno, cijene se neće vratiti na one od prije nekoliko godina.

Zbog poskupljenja kave na gubitku, osim građana, može biti i država jer, kako navode u UIO BiH, s povećanjem cijena može doći do smanjenja potrošnje.

“Značajnije povećanje cijene može prouzrokovati značajnije smanjenje potrošnje kave, što dalje može uticati na smanjenje u naplati prihoda od akciza na ovaj akcizni proizvod”, istaknuto je u analizi.

Kako su ranije pisale “Nezavisne novine”, za devet mjeseci ove godine u BiH je uvezena kava, pržena i sirova, vrijedna 105,8 milijuna KM, što je za 36,2 milijuna maraka manje nego prošle godine.

U istom periodu na tržište BiH, u odnosu na devet mjeseci lani, stiglo je i 4,7 tona manje količine kave, pa su tako uvezena 14.806.124 kilograma.

0%