if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

FBiH: Počinje sezonsko cijepljenje protiv gripe

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je i distribuirao određenu količinu četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe po kantonima u Federaciji BiH.

Kao i dosadašnjih godina, to cjepivo je besplatno dostupno za cijepljenje prvenstveno zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH. Također, određena količina cjepiva dostupna je besplatno za svo zainteresirano stanovništvo koje spada u prioritetne skupine za cijepljenje protiv sezonske gripe, a to su: osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika, osobe s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, trudnice.

U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.).

Određene količine cjepiva protiv gripe omogućavaju i kantonalni zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine počinje od 6. studenog ove godine.

 – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u ponedjeljak, 6. studenog, otvara svoja vrata i poziva svo zainteresirano stanovništvo, posebice osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima, da se cijepe protiv sezonske gripe. Svi zainteresirani mogu se cijepiti svakog dana u periodu od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u obje organizacijske jedinice.

Cijepljenje će trajati do isteka zaliha cjepiva.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i farmaceuta, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

0%