play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ursula von der Leyen posjetila BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je danas u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu pod uvjetom provedbe reformi koje se od nje očekuju. Von der Leyen je na kraju svoje turneje po državama Zapadnog Balkana boravila u BiH, gdje se odvojeno sastala s članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, a potom i s predsjedateljicom Vijeća ministara te zemlje Borjanom Krišto.

“Budućnost BiH je u EU”, kazala je novinarima nakon tih razgovora Von der Leyen ustvrdivši kako Unija snažno podupire europski put naše zemlje.

BiH je potkraj 2022. nakon šest godina čekanja dobila status države kandidatkinje za članstvo u Uniji, a vodeći se nadaju kako bi im do kraja ove godine mogao biti odobren početak pristupnih pregovora unatoč stalnim unutarnjim prijeporima i blokadama koje usporavaju provedbu reformi.

Zastupnički dom parlamenta BiH je uoči dolaska Von der Leyen u utorak donio rezoluciju kojom je tijela EU pozvao na početak pregovora o članstvu.

Von der Leyen je kazala kako u Bruxellesu sada od BiH očekuju “snažan napredak” u provedbi 14 reformi kao i da BiH ne smije sebi dopustiti bilo kakvo nazadovanje, posebice u pogledu vladavine prava i temeljnih sloboda. 

Istaknula je i kako novi plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi dolara predstavlja najbolji dokaz jasne potpore EU cijeloj regiji, no distribucija tog novca također ovisi o provedbi reformi, baš kao što o tome ovisi i koliko će dugo u BiH nastaviti djelovati Ured visokog predstavnika (OHR) s izvršnim ovlastima.

“To je još jedan poticaj svima da iskoriste ovu priliku”, izjavila je dodajući da šest milijardi eura potpore, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva, nije unaprijed raspoređeno po državama, nego će se dijeliti “prema zaslugama”.

0%