if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usvojen proračun FBiH, uvećan za 3,1 posto

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je na današnjem izvanrednom zasjedanju kojim je predsjedavao Tomislav Martinović Odluku o izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH za 2023. godinu.

Njome je ovogodišnji federalni proračun uvećan za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto te iznosi nešto više od 6,9 milijardi KM. Prethodno je istu Odluku usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Prostora za povećanje proračuna našlo se zbog uvećanja prihoda.

Jedan od razloga rebalansu proračuna je vanredno usklađivanje mirovina za 3,9 posto za što je nedostajalo 69,6 milijuna KM. Rebalansom je osigurano i 67 milijuna KM potrebnih za provedbu izmjena i dopuna Zakona na osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom koje mogu računati na povećanje izdataka za 15,6 milijuna KM.

Naknade i mirovine borcima i članovima njihovih obitelji uvećane su za 20,6 milijun KM. Subvencije javnim i privatnim poduzećima uvećane su za 20,3 milijuna KM, dok su tekući transferi uvećani za tri milijuna KM.

Uz Odluku o izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2023. godinu, usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju proračuna. Dom naroda na istoj je sjednici dao i suglasnost na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH kao i izmjene i dopune Financijskog plana Fonda solidarnosti kao i na Odluku o izvršavanju Rebalansa financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2023. godinu.

Rebalansom Proračuna Fondu solidarnosti osigurano je 10 milijuna KM. Iako to nije ni približan iznos koji im je potreban, prvi je to korak ka stabiliziranju Fonda solidarnosti i smanjenju listi čekanja najtežih pacijenata u Federaciji BiH, istaknuto je tijekom rasprave

0%