if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski je dan štednje. Donosimo 6 savjeta za svakodnevne uštede

Svjetski dan štednje (njem. Weltspartag; eng. World Savings Day) obilježava se svake godine 31. listopada u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja svijeta koji su predstavljali oko 100 milijuna štediša. Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

Ovaj je dan posvećen promicanju i jačanju svijesti javnosti o važnosti štednje za suvremenu ekonomiju i osobne potrebe svakog pojedinca.

Uvedete li samo neke male promjene u svoju svakodnevicu i životne navike, moguće je da ćete uspjeti i nešto dodatno uštedjeti. Želite li uštedjeti za kuću, auto, neko putovanje ili jednostavno imati ušteđevinu, poslužite se malim trikovima uz koje će vaše mjesečne uštede porasti. U nastavku donosimo nekoliko trikova s kojima možete započeti još danas. 

Otkažite nepotrebne pretplate i odbacite skupe navike

Otkažite pretplate na sve ono što ne koristite u onoj mjeri u kojoj i plaćate. Ovo se odnosi i na članstva u teretanama i fitness klubovima koja ste možda sklopili u fazi kad ste odlučili biti fizički aktivniji, no to je trajalo svega mjesec ili dva. Mislite li da će vas pretplata motivirati da uistinu posjetite teretanu, varate se, a u isto vrijeme i nepotrebno gubite novac.

Veliki trošak na dnevnoj bazi predstavljaju i skupe a nepotrebne navike poput pušenja, alkohola ili nečeg trećeg. Uspijete li se odreći svojih poroka, ušteda na mjesečnoj razini bi trebala dosta porasti.

Uvijek imajte uz sebe platnenu vrećicu

Koliko puta tjedno kupite plastičnu vrećicu u trgovini jer ste zaboravili ponijeti svoju ili još uvijek nemate platnenu vrećicu?

Korištenjem platnene vrećice, osim uštede, pridonijet ćete i očuvanju okoliša. Svake se godine u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih se reciklira manje od 1 posto. Ostalih 99 posto završava u prirodi, najčešće u morima i oceanima gdje zbog odbačene plastike ugiba stotine tisuća morskih životinja. 

Ako ste već zaboravili ponijeti svoju vrećicu u trgovinu, radije tamo kupite platnenu umjesto plastične jer ćete je moći koristiti još puno puta, a i važno je da ostanemo ekološki odgovorni i pokušamo smanjiti količinu plastike u okolišu. 

Uštedite i u svakodnevnim kupnjama

Možda i najveće svakodnevne uštede moguće je napraviti kupnjom na akcijama ili po povoljnijim cijenama.

Uvijek pogledajte kataloge prije kupovine i kupujte stvari na akcijama. Najbolje bi bilo pratiti kako se kreću cijene kroz nekoliko mjeseci kako biste znali procijeniti je li proizvod stvarno na dobroj akciji ili se možda radi o zavaravanju kupaca. Uvijek možete uzeti više istog proizvoda na akciji te ga onda spremite u smočnicu i koristite po potrebi. ovo vrijedi za proizvode koji mogu stajati dulje vremena kao što su riža, tjestenina, konzervirana hrana.

Ne zanemarujte električne uređaje

Sigurno bi vas razveselio i manji mjesečni račun za struju, pa zašto ne biste uveli neke promjene u svoju svakodnevicu? Kada odlazite iz doma isključite neke električne uređaje, primjerice mikrovalnu pećnicu, radio i računalo. Isključite ih i kad ih ne koristite, nemojte se pouzdati u ”sleep mode” jer uređaji i tako mogu trošiti popriličnu količinu električne energije, prema nekim izračunima čak i do 500 kW/h na godinu.

Uštedite novac i na prijevozu

Ako možete, povremeno prošećite ili biciklirajte do posla umjesto odlaska automobilom. Osim što ćete se bolje osjećati i pridonijeti očuvanju okoliša, nešto ćete i uštedjeti. Nalazi li vam se radno mjesto daleko od mjesta stanovanja i ne možete posegnuti za nekom od ovih opcija, probajte se dogovoriti s kolegama oko organizacije zajedničkog prijevoza.

Odvajajte sitniš 

Uštedjeti možete i počnete li uzimati ostatak koji vam je vraćen u trgovini i odložite ga u kasicu.

Svaka tri do četiri mjeseca prikupljeni sitniš odnesite u banku i položite ga na štedni ili tekući račun. Mogli biste se iznenaditi koliko se novca može prikupiti kroz sitniš koji često odložimo negdje u stanu ili ga ostavljamo na pultovima trgovina.

Primijenite neke od ovih savjeta već danas i krenite sa svakodnevnim uštedama. 

0%