play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Od 1. studenog obvezno korištenje zimske opreme

Od 1. studenoga na teritoriju Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, za sva motorna vozila, izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Obvezna zimska oprema, koju propisuje pravilnik o prometu u zimskim uvjetima, podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

Također, obvezna zimska oprema može uključivati i gume za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obvezni.

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz prometa. Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, u skladu sa zakonskim odredbama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Obveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. travnja 2024. godine.

0%