if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nelegalnih prelazaka granice 30 posto više nego lani

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci u nezakonitom prelasku i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili više od 9.000 osoba, što je za gotovo 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema državljanstvima, najviše zatečenih osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša.

Iz Granične policije BiH su naveli da je najveći broj nezakonitih migranata otkriven van područja graničnih prelaza, odnosno u graničnom pojasu, a od samog početka migrantske krize najviše nezakonitih pokušaja ulazaka u Bosnu i Hercegovinu je u zoni odgovornosti Terenskog ureda istok – Višegrad na području koje pokrivaju jedinice granične policije Zvornik, Višegrad i Hum – Foča. 

Specijalizirane jedinice Granične policije preraspoređene su u navedene jedinice radi obavljanja aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata. 

“Pripadnici Granične policije BiH poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice te, uz pojačanje iz drugih jedinica GP i preraspodjelu policijskih službenika na dijelovima granice gdje je najveći migracijski pritisak, u zoni odgovornosti TU Istok – Višegrad ispomoć pripadnicima GP pružaju i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu”, naveli su. 

Dodali su da Granična policija BiH, usprkos limitiranim kadrovskim kapacitetima, kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici i ulaže  maksimalne napore, u skladu sa zakonom, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija.

0%