play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Rasna diskriminacija u Europi povećana za 34 posto

U Europi je u porastu rasna diskriminacija, a najviša stopa zabilježena je u Njemačkoj, Austriji i Finskoj, rezultati su ispitivanja tamnoputih migranata u 13 zemalja EU.

Agencija EU za osnovna prava /FRA/, na čiji zahtjev je objavljeno ispitivanje, priopćila je da je broj osoba koje se suočavaju sa rasnom diskriminacijom povećan za 34 posto u odnosu na prethodnu studiju rađenu prije šest godina.

U Austriji i Njemačkoj je broj ovih slučajeva skoro dvostruko povećan u odnosu na prethodno istraživanje, odnosno sada se 64 posto migranata u ove dvije države izjasnilo da su izloženi rasnoj diskriminaciji, a prije šest godina u Austriji 42 posto, a Njemačkoj 33 posto.

Na trećem mjestu je Finska gdje je 54 posto migranata reklo da su diskriminirani po osnovu boje kože.

“Šokantno je da nije zabilježeno nikakvo poboljšanje u odnosu na prethodno ispitivanje. Umjesto toga, osobe afričkog porijekla suočene su sa većom diskriminacijom samo zbog boje kože”, rekao je direktor FRA Majkl O`Flaerti.

Anketu je za FRA sprovela agencija “Ipsos”, a ispitana su 16.124 imigranta i njihovi potomci u 15 europskih država.

Ispitivanje pod nazivom “Biti crn u EU” prvo je dobijeno iz šire ankete.

Anketa je bila usmjerena na 6.752 osobe rođene u pod Saharskoj Africi ili sa najmanje jednim roditeljem rođenim u tom području, a nastanjenim u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Portugaliji, Španiji i Švedskoj.

0%