if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Preko 40 posto žena u SBK oboljelo je od raka dojke

Povodom obilježavanja “ružičastog listopada”, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” organizirao je danas 25. listopada, panel diskusiju “Ujedinjeni u borbi protiv raka dojke”. Panel je bio održan u prostorijama Sveučilišta – Kamerna scena Centra za kulturu Travnik.

U našem kantonu postoji registar svih oboljelih od svih malignih oboljenja pa tako i od karcinoma dojke, koji postoji od 2004. godine, broj oboljelih od svih malignih oboljenja je u porastu, pa tako na 100 000 tisuća žena od njih 200, a na našem kantonu u periodu od 2017 do 2022 godine oboljelih od karcinoma dojke čine 41 % svi oboljelih u odnosu na cijeli period od registra oboljenja.

“Kod osoba ženskog spola vodeći uzrok oboljenja odnosno morbititeta su maligne neoplazme dojke u 17,8 % slučajeva, nakon toga kao uzrok oboljenja javlja se maligna neoplazma materice, jajnika i neoplazma crijeva. U odnosu na dob najčešće oboljevaju osobe ženskog spola u dobnoj skupini od 59 do 68 godina u 27,8 % slučajeva, 69 godina i više u 26 % slučajeva, 49 do 58 godina u 24 % slučajeva, a podaci koji najviše zabrinjavaju su podaci koji se tiću žena u reproduktivnoj dobi, a oboljevaju u 17% slučajeva.”, kazala je za drugčiji radio ispred Zavoda za javno zdrastvo SBK Emira Zukić Begić, magistrica sestrinstva.

Pored oboljevanja uzrok mortaliteta odnosno smrtnosti iz grupe neoplazmi na vodećem mjestu se nalazi rak dojke u 10 % slučajeva malignih oboljenja.

Današnji panelisti bili su:

  • 1. dr. Samra Leko Hadžalić – specijalista onkologije, JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkuloze Travnik
  • 2. prof.dr.sc. Maida Mulić – ZZJZ Tuzlanskog kantona
  • 3. dr. Rejhan Demić – specijalista kirurgije, Hrvatska bolnica fra Mato Nikolić Nova Bila
  • 4. mr. Emra Zukić Begić – Predstavnik ZZJZ SBK/KSB 
  • 5. Jerković Dijana, Predstavnik UG “ŽIVOT” Zenica

Partneri događaja su Općina Travnik, ZZJZ SBK/KSB, MSŠ Travnik, Centar za mentalno zdravlje Travnik i UG “Život” Zenica.

0%