if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Masovni turizam prisilio Amsterdam na brutalno visoku boravišnu pristojbu

Posjetiteljima Amsterdama od 2024. godine naplaćivat će se najviša turistička pristojba u Europi da bi se pokušali smanjiti neredi po gradu i posljedice masovnog turizma.

Poskupljenje će iznositi do 12.5 posto, što znači da će s prosječnom cijenom noćenja od 175 eura po osobi boravišna pristojba porasti s 15.25 na 21.80 eura po noćenju. 

“Za usporedbu, boravišne pristojbe u Barceloni u prosjeku iznose oko 2.25 eura po osobi po danu, dok u Parizu općenito možete očekivati da ćete platiti oko 4 eura po osobi po noćenju”, prenosi internetska stranica Lonely Planet. 

Boravišna pristojba poskupljuje da bi “posjetitelji dali veći doprinos gradu, a mjera će pridonijeti i borbi protiv nereda i masovnog turizma”, priopćile su gradske vlasti. 

Amsterdam, u kojemu živi milijun ljudi, zadnjih se godina teško nosi s 20 milijuna posjetitelja godišnje, od kojih su mnogi u gradu proveli samo jedan dan. 

“Kako bi održao kvalitetu života u Amsterdamu, grad radi na sprečavanju vrste turizma koja stanovništvu, ali i turistima uzrokuje neugodnosti i odredio je maksimalan broj posjetitelja”, objavile su vlasti.

Amsterdam je dugo bio magnet za hedoniste koje najčešće privlače kafići s marihuanom i četvrt crvenih svjetiljki, a gradu su dozlogrdila i sve češća pijančevanja i neredi. 

Tako je, primjerice, britanskim turistima ove godine poručeno da svoje, često razvratne momačke zabave organiziraju drugdje. 

0%