play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Potvrđena optužnica protiv Luke Čokare zbog razbojništva u Župnom uredu

Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 13.10.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Čokara Luke zbog kaznenog djela razbojništvo iz člana 289. Stav 2. U vezi sa stavom 1. KZ F BIH.  Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 17.10.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

Čokara Luka, rođen .2001. godine u Kaknju, osuđivan presudom Općinskog suda u Sarajevu broj … od 16.06.2021. godine, zbog kaznenog djela iz člana 286. stav 1. KZ FBiH, nalazi se u pritvoru po Rješenju Kantonalnog suda u Zenici broj … od 30.09.2023. godine koji po navedenom rješenju može trajati do 29.10.2023. godine do 21,30 sati, što je, dana 02.09.2023. godine, u Kaknju, u vremenskom razdoblju između 19,00 i 21,00 sati, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, došao do Župnog ureda „Sveti Petar i Pavao“ koji se nalazi u ulici Mehmeda Skopljaka broj 2, općina Kakanj, nakon čega je iskoristio odsustvo oštećenog župnika V. Ž. i ušao u nezaključani Župni ured, te kada se oštećeni nakon kratkog vremenskog perioda vratio u Župni ured, zaključavši ga iznutra, osumnjičeni je prišao župniku, te mu zaprijetio da će direktno napasti na njegov život, odnosno prijetnjom upotrebe hladnog oružja, noža koji je držao u ruci, je naredio oštećenom da legne na pod unutar Župnog ureda, te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef, svjestan da će ovakvom prijetnjom nožem od župnika V. Ž. pribaviti protivpravnu imovinsku koristi oduzimanjem novca i pokretnih stvari, što je i htio, pa nakon što je osumnjičeni pronašao ključeve od sefa, i dalje prijeteći nožem oštećenom, istog vodio od jedne do druge prostorije Župnog ureda, te kada su došli u prostoriju u kojoj se nalazi sef, osumnjičeni je prišao do sefa, potom ga otključao i iz istog uzeo i prisvojio novac, i to oko 10.000,00 Eura u raznim apoenima (dvije novčanice po 200, a ostalo po 50 i 100 Eura, oko 500 Eura u apoenima od 10 i 20 eura), oko 500-600 Švicarskih franaka, oko 1.000 Američkih dolara u različitim apoenima, manji iznos Kanadskih dolara, te oko 8.000 KM u apoenima od 50 i 100 KM, zatim metalnu kutiju dimenzija 20 x10 cm, u kojoj su se nalazile 103 kovanice zlatnih dukata, sa natpisima iz Austro-ugarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica Intesa San paolo banke na ime oštećenog V.Ž., nakon čega je oštećenom kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u neposrednoj blizini sefa, naredio da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od Župnog ureda, te napustio Župni ured, zaključavši ga, a potom zajedno sa protivpravno prisvojenim predmetima se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni nakon određenog vremena pozvao komšiju Š. H., koji je o navedenom događaju obavijestio policijske službenike Policijske stanice Kakanj, koji su dolaskom na lice mjesta pronašli i oslobodili oštećenog, oštetivši na taj način Župni ured „Sveti Petar i Pavao“ za oko 30.000,00 KM i 103 zlatna dukata za sada nepoznate vrijednosti,

Dakle, prijetnjom da će opasnim oruđem izravno napasti na život oštećenog oduzeo tuđu pokretninu, s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi protivpravnu imovinsku korist, Čime je počinio kazneno djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Obzirom da su ispunjeni opći uvjeti za produženje pritvora, to jeste da svi prikupljeni kako subjektivni tako i materijalni dokazi potvrđuju postojanje osnovane sumnje, da je Čokara Luka počinio kazneno djelo razbojništvo iz člana 289. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, predlažemo da Sud u smislu člana 151. i člana 242. stav 3. ZKP FBiH produži mjeru pritvora prema osumnjičenom iz razloga propisanih članom 146. stav 1. točke a), c) i d) ZKP FBiH, jer i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen, odnosno produžen, prenosi zenicablog.com.

0%