if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Miholjsko ljeto u bh. gradove donijelo tropske noći

Polako ispraćamo mjesec listopad čiji je početak obilježilo Miholjsko ljeto, a za one ljubitelje hladnijeg vremena bilo je i nekoliko dana sa niskim temperaturama.

Kraj mjeseca donosi južinu i nadprosječno toplo vrijeme. Osim klimatološke raznolikosti, listopad će ostati upamćen i po jednom rekordu.

Naime, kako je to putem svojih naloga oglašavanja objavio meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović, na pojedinim mjernim stanicama u Bosni i Hercegovine prvi put su izmjerene listopadske tropske noći.

“Uz južno strujanje minimalne temperature 20. listopada na nekim meteorološkim stanicama nisu se spustile ispod 20 što je granica za tzv. tropsku noć. Po prvi put, od početka mjerenja, ovaj slučaj izmjeren je na meteorološkim stanicama Drvar i Bugojno. Zatim, na meteorološkoj stanici Bihać nadmašena je najviša vrijednost minimalne temperature, kada je 20. listopada izmjereno 22 stupnja, stari rekord je 20,4 stupnja izmjeren 26.10.1999. godine i to su jedina dva slučaja tropske noći u ovom gradu. Također, na meteorološkoj stanici Mostar isto je nadmašen spomenuti rekord. Tog 20.10.2023. godine izmjereno je 21,0 °C, dok je stari iznosio 20,8 °C izmjeren 01.10.2011. godine”, piše Krajinović.

Osim toga, nadmašeni su i rekordi na meteorološkim stanicama Ivan-sedlo i Tuzla.

Kada su u pitanju tropske noći u Mostaru, tijekom ovog mjeseca registrirane dvije i to prvog i 20. listopada, zatim Bihać, Drvar i Bugojno 20. listopada.

“Zanimljivo je i to da samo dva dana prije ovih rekorda minimalne temperature na našim stanicama nisu prešle tri stupnja, a na Meteorološkoj stanici Livno izmjereno je svega -0,8 stupnja”. piše Krajinović.

Krajinović to sve, naime, pripisuje meteorologiji i klimatologiji kao jednim od najzanimljivjih prirodnih znanosti.

0%