play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ursula von der Leyen stiže u posjetu BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen 1. studenog dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Ova informacija je potvrđena iz Delegacije Europske unije u Sarajevu.

Očekuje se da će Von der Leyen 1. studenog iznijeti podatke o predpristupnoj pomoći i financijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će Bosna i Hercegovina moći pristupiti. Izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na europskom putu BiH, bit će objavljen 8. studenog. 

Naša zemlja je u proteklih nekoliko mjeseci usvojila nekoliko zakona koji su na listi 14 prioriteta, iako ni svi usvojeni zakoni nisu sadržajno u skladu sa standardima EU.

Bez obzira na to, mnogi temelje optimizam da će BiH ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa Europske unije u kontekstu rata u Ukrajini.

S druge strane stanje na terenu je takvo da državna vlast ima mnogo problema te ne odaje dojam funkcionalnog sistema. To se prije svega odnosi na poruke, zahtjeve i poteze predstavnika iz  bh. entiteta RS.

“U svakom slučaju očekuje se da Ursula von der Leyen u okviru regionalne turneje prilikom posjete BiH predstavi paket proširenja s naglaskom na financijsku podršku”, dodao je izvor iz Delegacije Europske unije.

0%