if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Podignut stupanj osiguranja za objekte od vitalnog značaja i diplomatskih misija

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim nadležnostima kao i zakonskim normativima, kontinuirano vrši ažuriranje sigurnosnih informacija s ciljem aktualiziranja sigurnosne procjene na osnovu koje se poduzimaju potrebne mjere i radnje na osiguranju objekata i diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini.

Povodom trenutnih dešavanja i eskalacije sukoba između država Palestine i Izraela, kao i posljednjih terorističkih napada u Belgiji i Francuskoj, Direkcija je uputila akte sigurnosnim agencijama s ciljem prikupljanja informacija i saznanja od značaja za VIP ličnosti i objekata iz svoje nadležnosti.

Kako su iz Direkcije objasnili u razgovoru za Fenu, podignut je stupanj osiguranja za sve objekte od vitalnog značaja kao i objekata diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini, te je naloženo svim policijskim službenicima povećana budnost i opreznost prilikom provođenja mjera osiguranja kao i proaktivno prikupljanje svih informacija i saznanja od značaja za navedeno.

Shodno tome, Direkcija je povećala stupanj osiguranja Veleposlanstva i rezidencije veleposlanika Države Palestine u Bosni i Hercegovini, te je uputila zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova Sarajevske župpanije da pojačaju prisustvo policijskih službenika u blizini navedenog objekta.

Pored navedenog, Direkcija je uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite i očuvanja građana kao i kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Također, organizacijske jedinice unutar Direkcije kontinuirano rade na razmjeni podataka sa policijskim časnicima za vezu stranih Veleposlanstava, kao i razmjenu informacija i operativnih saznanja između nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini i međunarodnih organizacija kriminalističke policije i članica INTERPOL-a.

– Sve gore navedeno ukazuje na usložnjavanje opće sigurnosne situacije kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, čijoj problematici treba pristupiti sustavno i sa maksimalnom dozom ozbiljnosti i odgovornosti, a sve u svrhe prevencije potencijalnih sigurnosnih rizika čija bi manifestacija mogla imati nesagledive posljedice po javnu sigurnost u Bosni i Hercegovini – navodi se iz Direkcije.

Direkcija će i dalje nastaviti sa prikupljanjem i ažuriranjem sigurnosnih informacija i saznanja, te će se u skladu sa realnom sigurnosnom procjenom prilagoditi trenutnoj sigurnosnoj situaciji, u koordinaciji sa nadležnim sigurnosnim agencijama poduzeti sve potrebne mjere i radnje na otklanjanju potencijalnih sigurnosnih rizika.

0%