if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Skupina farmaceutskih firmi kažnjena i do 10 milijuna eura

Europska komisija izrekla je skupini farmaceutskih tvrtki novčane kazne od ukupno 10.4 milijuna eura zbog podjele tržišta i dogovaranja cijena važnog sastojka lijeka za grčeve Buscopana.

Boehringer, Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporation, Linnea, Transo-Pharm, C2 Pharma i Alchem koordinirali su i dogovarali minimalnu prodajnu cijenu važnog sastojka Buscopana i njegove generičke verzije, utvrdila je Komisija.

Kompanije su također određivale prodajne kvote i razmjenjivale osjetljive informacije o prodaji, izvijestila je EK.

Nezakonito dogovaranje cijena počelo je u nekim slučajevima još 2005. godine i trajalo do 2019. Boehringer je navodno sudjelovao u kartelu od 2005. do 2014. godine.

Najviši iznos kazne odrezan je Boehringeru, od 10 milijuna eura. Transo-Pharm i Linnea moraju platiti znatno manje iznose, od oko 100.000 eura odnosno 1.8 milijuna eura, jer su surađivali u istrazi.

Alkaloids of Australia i Alkaloids Corporation kažnjeni su globom od po 500.000 eura, a C2 Pharma izbjegla je novčanu kaznu jer je Komisiji dojavila informaciju o udruživanju.

Šest kompanija priznalo je udruživanje i sklopilo nagodbu. Iznimka je Alchem protiv kojeg je Komisija pokrenula pravni postupak.

0%