play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sedma godina braka više nije najkritičnija

Jeste li se ikad zapitali zašto se kaže da je sedma godina veze (ili braka) kritična? Psiholozi su taj fenomen nazvali The Seven Year Itch, po filmu iz 1950. u kojem Marilyn Monroe i Tom Ewell prolaze kroz ljubavnu krizu – nakon sedme godine veze.

Taj psihološki izraz nije ostao samo na tome, već su brojna istraživanja potvrdila da parovi, doista, nakon sedam godina osjete zasićenje, dosadu i potrebu za kušanjem ‘zabranjenog voća’.

To je razdoblje kad nastupa nevjera, a ovisno o okolnostima, i rastava braka.

Tada ljubavni odnos padne podosta nisko na listi prioriteta, a posao, djeca i svakodnevni životni problemi stanu između ljubavnog para i stvaraju sve dublje razlike među njima.

I tako je barem bilo, sve do najnovijeg istraživanja koje je provela britanska stranica za upoznavanje, illicitencounters.com.

Kako bi provjerili mijenjamo li se kao društvo u ljubavnom smislu, upitali su više od dvije tisuće članova kad su oni doživjeli prve probleme u ljubavnom odnosu i je li sedma godina još uvijek kritična, kao što je to bilo od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve dosad.

U današnjem užurbanom svijetu parovi sve ranije dolaze do prekida u svom odnosu, a problemi dolaze na vidjelo gotovo dvaput ranije nego što je bio slučaj u prošlosti. Jedan je od glavnih razloga emancipacija žena, koje puno intenzivnije razvijaju karijeru i očekuju jednaku uključenost muškarca u odgoj djece, kućanske poslove i sve ono što se pedesetih smatralo ženskim obvezama.

I dok statistika pokazuje da su u prošlosti muškarci bili ti koji su dolaskom sedme godine tražili neobvezni odnos iza leđa svoje žene, danas nevjera ne bira spol pa u jednakoj mjeri varaju i muškarci i žene.

Čak 33 posto ispitanika priznalo je da je treća godina u vezi najkritičnije razdoblje, baš kao što je sedma bila u prošlosti. 12 posto ispitanika smatra da su četvrta i peta najkritičnije godine, a 11 posto ispitanika navelo je četvrtu godinu kao najproblematičniju.

Sedam posto smatra da je prva godina bila najškakljivija, a pet posto ispitanih u tuđi je krevet zalutalo nakon druge godine veze.

Od svih ispitanika koji su priznali da su nakon treće godine prevarili partnera, čak je polovica za taj čin okrivila drugu stranu, odnosno – nedostatak intimnosti. Četvrtina ih smatra da je dolazak djece promijenio njihov odnos, a nešto manje ispitanih priznalo je da je financijska situacija utjecala na pukotine u odnosu.

0%