if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nova vlada: Bivši HDZ-ovac srušio legitimitet Hrvata u Zeničko-dobojskoj županiji, Usora izgubila ministra

U političkom krajoliku Zeničko-dobojske županije, nedavno se odvila dramatična promjena. Nova vlada, formirana uz značajnu ulogu bivšeg HDZ-ovca Ive Tadića, izazvala je zabrinutost i kontroverze među Hrvatima u Zeničko-dobojskoj županiji. Također, Usora je izgubila svog ministra Zlatka Jelića u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, čija je uloga bila prepoznata kao iznimno uspješna, piše usorski.info.

Ovaj politički potez ozbiljno je uzdrmao legitimnost Hrvata u Zeničko-dobojskoj županiji. Bivši HDZ-ovac gospodin Ivo Tadić, inače bivši predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojske županije, koji je se godinama borio za legitimno predstavljanje Hrvata, a inače na zadnjim Općim izborima 2022. godine bio i nositelj liste HDZ-a BiH za Skupštinu Zeničko-dobojske županije i sebe je godinama pozicionirao kao glas Hrvata u Bosni i Hercegovini, sada je postao ključna figura nove Vlade koja je izazvala podjele unutar hrvatske zajednice koja je srozala pozicije Hrvata u ovoj županiji kao nikada do sada te je dodatno sklopio pakt sa Demokratskom frontom (Željko Komšić) i SDA koja će predvoditi novu Vladu u ovoj županiji. Ovaj osvetnički potez prema HDZ-u BiH kako bi ih eliminirao iz vlasti u ZDŽ i ostvario osobne interese najviše će osjetiti Hrvati ovog područja.

Ovim činom svakako da je iznevjerio volju birača među hrvatskim biračkim tijelom i doveo u pitanje nešto što je ustavom zagarantiratno Hrvatima u ovoj županiji.

Hrvati u ovoj županiji imaju ustavno pravo da imaju 2 ministarske pozicije, ovim potezom prema informacijama koje su dostupne u medijskom prostoru, gospodin Tadić kao neovisni zastupnik dobio je jednu ministarsku poziciju, dok su Hrvati do sada imali minimalno 2 pozicije u ovoj vladi.

Nadalje, rukom bivšeg predsjednika, i Usora je ostala bez svog ministra u Vladi, Usoranina Zlatka Jelića u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, čija je uloga bila prepoznata kao iznimno uspješna.

Sve ovo sada pokreće mnogo pitanja o zastupljenosti i utjecaju ovog kraja unutar političkog sustava Bosne i Hercegovine. Usora je dugo bila poznata po svojoj političkoj aktivnosti i angažmanu, te je gubitak ministra u Vladi značajan gubitak političkog utjecaja i moći za ovu regiju.

Novu vladu činit će:

Mandatar: Nezir Pivić (SDA)

Ministrastvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta: Mirza Mušija (SDA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Emir Vračo (SDA)

Ministarstvo za pravosuđe i upravu: Nebojša Nikolić (SDA)

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu: Jasmin Čajić (SDA)

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline: Adnan Šabani (Klub samostalnih zastupnika u Skupštini ZDŽ “Amela Granić i Alen Kapković” (klub istoimenih zastupnika koji su napustili BHI-KF)

Ministarstvo zdravstva: Aida Salčinović (Klub samostalnih zastupnika u Skupštini ZDŽ “Amela Granić i Alen Kapković” (klub istoimenih zastupnika koji su napustili BHI-KF)

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice: Antonio Šimunović (Samostalni zastupnik Ivo Tadić)

Ministarstvo finansija: Dženana Čišija (DF)

Ministarstvo za boračka pitanja: Adnan Sirovica (DF)

Ministarstvo za gospodarstvo: Samir Šibonjić (NES)

Ova nova politička dinamika svakako će utjecati na budućnost Zeničko-dobojske županije i odnose unutar nje, posebno među Hrvatima. Ostaje vidjeti kako će se politički djelokrug razvijati i kakve će posljedice ovaj politički preokret imati na regiju i njene građane.

0%