play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Vraćaju li se kontrole na granicama unutar EU?

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskom prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata.

Ima li Europa odgovor na kaos koji si je sama kreirala? Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a sastaju se u četvrtak u Luxembourgu gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU-u i migracijama.

Zbog rata u Izraelu, te teroridtočkih prijetnji na tlu Europe, čelnici zemalja EU ne žele nove migrante. Naime, činjenica da su brojne europske države primili brojne migrante čiji identiteti nisu poznati, te da se nisu integrirali u društvo, brojne zemlje mijenjaju svoju migrantsku politiku.

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskom prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata. Italija je najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Europi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produljenja. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora.

0%