play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Međunarodni je dan borbe protiv raka dojke

Svjetska zdravstvena organizacija 19. listopada obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti i promoviranja pravovremene i učinkovite kontrole, dijagnoze i liječenja žena širom svijeta.

Rak dojke najčešća je vrsta raka i najčešći uzrok smrti od raka kod žena širom svijeta. Rak dojke uzrokuje više izgubljenih godina života prilagođenih invaliditetu kod žena nego bilo koji drugi rak. Teret koji ta bolest predstavlja nesrazmjerno je veći u zemljama u razvoju, gdje se većina smrti od raka dojke događa prerano, kod žena mlađih od 70 godina.

Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije protiv ovog oboljenja ima za cilj da smanji smrtnost od raka za 2,5 posto godišnje u svijetu, čime bi se izbjeglo 2,5 milijuna prijevremenih smrti od raka dojke žena mlađih od 70 godina u razdoblju između 2020. i 2040. godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u ukupnoj listi smrtnosti od karcinoma kod stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine, rak dojke je zastupljen sa šest posto.

U 2021. i 2020. godine rak dojke je bio na prvom mjestu uzroka smrti od karcinoma žena, a onda slijede karcinom bronhija i kolorektalni karcinomi žena.

Karakteristike koje su povezane s većim rizikom od razvoja raka dojke uključuju gojaznost, konzumaciju alkohola, obiteljska povijest raka dojke, izloženost zračenju, reproduktivnu i hormonalnu povijest, te korištenje duhana.

Iako su uzroci raka dojke uglavnom nepoznati, faktori rizika uključuju obiteljsku povijest raka dojke, ranu dob menstruacije (prije 12. godine), nerađanje i kasnu dob prvog poroda (nakon 30. godine), te kasniji ulazak u menopauzu (nakon 55. godine).

Zaštitni faktori uključuju dojenje, fizičku aktivnost, kasnu menarhu, ranu trudnoću, paritet i ranu menopauzu.

Rak dojke može se rano otkriti i efikasno liječiti. Programi podizanja svijesti o zdravlju dojki mogu povećati razumijevanje žena o rizicima, te o znakovima i simptomima koji zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

Organizirani programi skrininga raka dojke mogu ga otkriti u ranijoj fazi.

Većina žena s dijagnosticiranim ranim stadijem bolesti (prvi i drugi) ima dobru prognozu, s ukupnim stopama petogodišnjeg preživljavanja od 80 do 90 posto.

0%