play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zbog rata dva HDZ-a, ‘devedesetkin’ ministar blokirao rad Agencije za lijekove BiH!?

Mjesecima traje blokada imenovanja Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALMS) Bosne i Hercegovine, a što se direktno odražava, ne samo na rad ove agencije, nego i na zdravlje građana u BiH.

Kako saznaje Raport, ova blokada mogla bi imati veze s ucjenama za ispunjenje obećanja datih o raspodjeli pozicija HDZ-u 1990 prilikom uspostave vlasti, ali i sa sprečavanjem utvrđivanja esencijalne liste lijekova na državnom nivou, a što je prvenstveno posao Stručnog vijeća Agencije.

Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva je stručno, regulatorno, savjetodavno i kontrolno tijelo kojeg čine po tri predstavnika iz entitetskih ministarstava zdravstva i jedan predstavnik iz Brčko distrikta.

Glavni razlog blokiranja imenovanja novog Stručnog savjeta Agencije je taj što Federalno ministarstvo zdravstva na čelu s Nediljkom Rimcem, kadrom HDZ 1990 ne želi dostaviti imena tri člana ovog savjeta iz tog ministarstva, a što je zakonska obaveza, koju su RS i Brčko distrikt ispunili dostavljanjem imena kandidata za Vijeće.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić o problemima pri imenovanju Stručnog vijeća Agencije ranije je usmeno pitala Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH u Parlamentu BiH. Ministarstvo je u pisanom odgovoru i potvrdilo da je sve blokirano zbog Federalnog ministarstva zdravstva.

Iako je prema informaciji MCP-a u ožujku ove godine iz Federalnog ministarstva zdravstva stigao prijedlog da se iz FBiH u Savjet imenuju liječnici Refet Gojak i Antonio Markotić, te pravnica Snježana Bodnaruk, početkom svibnja je Federalno ministarstvo zdravstva povuklo iz procedure prijedlog kandidata za članove Stručnog vijeća .

Usprkos tome što je Ministarstvo civilnih poslova BiH, u čijoj je nadležnosti rad ALMS-a, proteklih mjeseci slalo pet urgencija Federalnom ministarstvu zdravlja da dostave imena kandidata, ministar Rimac ignorira te zahtjeve.

Kako saznaje Raport iz dobro obaviještenih izvora, iza svega se krije nezadovoljstvo HDZ 1990 iz čijih redova je Rimac, zbog toga što nisu dobili sve pozicije u vlasti koje su im obećane kada su podržali aktuelnu većinu u Parlamentu FBiH, te Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za neispunjena obećanja, prvenstveno odgovornima smatraju HDZ BiH, pa stoga “igrama” sa nedostavljenjem imena za članove Stručnog vijeća u Ministarstvo civilnih poslova BiH na čijem je čelu kadar HDZ-a, prije svega HDZ 1990 šalje “opomena” HDZ-u BiH da im “isporuče” pozicije u nekim kantonima u FBiH, ne vodeći pri tome računa o interesu prvenstveno pacijenata.

Također, špekulira se da se blokadom Stručnog vijeća Agencije želi spriječiti to da novo Stručno vijeće krene s izradom prijedloga esencijalne liste lijekova, a sve navodno pod pritiskom moćnih lobija stranih farmaceutskih firmi koji imaju jak utjecaj na izradu lista koje u FBiH trenutno kreiraju kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja, a od čega i ti lobiji i oni koji im izlaze u susret itekako imaju koristi.

Premda je HDZ 1990 kao nagradu za podršku aktualnoj većini dobio da upravlja izuzetno značajnim Ministarstvom zdravstva u Federaciji koje ima širok spektar ovlasti i nadležnosti, kadar HDZ 1990 ne koristi svoju poziciju kako bi poboljšao stanje u zdravstvu FBiH i olakšao građanima, nego očigledno se ta pozicija koristi za ostvarivanje stranačkih ciljeva i to blokadom čitavog resora za oblast lijekova u BiH!

Da bi sve bilo jasnije, podsjećamo da je Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, između ostalog nadležno za utvrđivanje prijedloga politike lijekova i medicinskih sredstava u cijeloj BiH, kao i za davanje mišljenja na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije, kao i finansijski godišnji plan, te obavlja nadzor nad cjelokupnim radom i poslovanjem Agencije, a učestvuje i u izmjenama zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Prema zakonskim odredbama, sva tijela Agencije su povezani i bez imenovanja Stručnog vijeća, nema imenovanja ni novih članova komisija u Agenciji za koje Vijeće direktoru daje suglasnost, a koje su nadležne za veoma važne procese na putu dolaska lijekova do pacijenata.

Prije svega riječ je o Komisiji za lijekove, ali ništa manji značaj nije ni Komisije za medicinska sredstva, Komisije za klinička ispitivanja ili Komisije za farmakopeju.

Kao i Stručnom savjetu, tako je i svim tim komisijama istekao mandat i faktički čitava Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH suprkos tome što je na njeno čelo prije nekoliko mjeseci imenovana Nataša Grubiša radi u tehničkom kapacitetu.

To je posebno problematično s aspekta djelovanja Komisije za lijekove, koja između ostalog ocjenjuje dokumentaciju o kvalitetu, sigurnosti i djelotvornosti lijeka koja je priložena u postupku pribavljanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, njene obnove i izmjene, a Komisija za lijekove predlaže Stručnom vijeću Agencije listu esencijalnih lijekova BiH.

Dalje, Stručno vijeće, uz prethodno pribavljenu suglasnost nadležnih ministarstava entiteta i Odjela za zdravstvo Brčko distrikta, prijedlog dostavlja na usvajanje Vijeću ministara BiH.

Imajući u vidu ove jasno propisane procedure, jasno je da su bez imenovanja novog Stručnog vijeća Agencije blokirani procesi od kojih najviše štete imaju svi građani ove zemlje, a ponajviše pacijenti.

Direktorica Agencije Nataša Grubiša, na upit Raporta o tome kako se aktualna situacija u vezi s blokadom imenovanja Stručnog vijeća odražava na rad institucije na čijem je čelu, kaže da stari saziv Stručnog vijeća, kao i komisije zasjedaju, ali da mnogi procesi čekaju na imenovanje novih članova, te stoga ona može reći da Agencija radi u tehničkom kapacitetu.

“Stručni savjet kojem je istekao mandat i koji zbog ranije ostavke jednog člana iz RS nije u punom sastavu, i dalje zasjeda jednom mjesečno, sjednice su najčešće online. Međutim, mi razmatramo uglavnom neka urgentna pitanja, a tek s novim članovima bismo krenuli u neke veće aktivnosti. Dosta je posla pred nama, kao jedan od urgentnih zadataka je donošenje esencijalne liste lijekova čiji je prijedlog ranije povučen, zbog čega su primejdbe imali i revizori. Iako je i Komisiji za lijekove istekao mandat, ona radi, ali ne možemo od tih članova tražiti da oni ponovo šalju u proceduru nešto što nijedno ministarstvo nije podržalo . Mnogo je i pravilnika koje moramo revidirati i sve su to važni procesi koji čekaju imenovanje novog Stručnog savjeta, a mi još nismo dobili prijedloge članova od Ministarstva civilnih poslova BiH”, kaže za Raport Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na upit Ministarstvu civilnih poslova BiH o tome da li su im u međuvremenu dostavljena imena kandidata za Stručno vijeće Agencije iz Federalnog ministarstva zdravstva, a odgovor se još čeka.

0%