play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Twitter uvodi godišnju naknadu od 1 dolara

X, društvena mreža ranije poznata kao Twitter, počela je uvoditi godišnju naknadu od 1 dolara za nove korisnike u Novom Zelandu i Filipinima, u potezu za koji platforma u vlasništvu Elona Muska kaže da je usmjerena na borbu protiv botova. Fortune je prvi izvijestio o planu pretplate koji košta 1 američki dolar godišnje za pristup ključnim funkcijama uključujući tvitanje, odgovaranje, retvitanje i lajkanje. Nakon izvješća Fortunea, X je otkrio detalje.

“Od 17. listopada 2023. počeli smo testirati Not A Bot, novu metodu pretplate za nove korisnike u dvije zemlje. Ovaj novi test razvijen je kako bi se poduprli naši već značajni napori da smanjimo spam, manipulaciju našom platformom i aktivnost botova”, objavila je tvrtka.

“Ovo će procijeniti potencijalno snažnu mjeru koja će nam pomoći u borbi protiv botova i pošiljatelja neželjene pošte na X-u, dok uravnotežuje dostupnost platforme s malim iznosom naknade. Unutar ovog testa postojeći korisnici nisu pogođeni”, dodaju.

Novi računi stvoreni na Novom Zelandu i Filipinima najprije će morati potvrditi svoj telefonski broj, a zatim platiti godišnju naknadu od 1 američkog dolara kako bi mogli koristiti X. “Novi korisnici koji odustanu od pretplate moći će poduzeti samo radnje ‘za čitanje’, kao što su: čitanje postova, gledanje videa i praćenje računa”, poručili su iz tvrtke.

“Ovaj novi program ima za cilj obranu od botova i pošiljatelja neželjene pošte koji pokušavaju manipulirati platformom i ometati iskustvo drugih korisnika. Radujemo se što ćemo uskoro podijeliti više o rezultatima”, stoji u objavi tvrtke.

Odredbe i uvjeti kažu da je nova naknada beta program, a korisnici koji se prijave moraju pristati na ponavljajuće plaćanje pretplate. Musk je prvi put naznačio potencijal za naplatu svim korisnicima prošlog mjeseca u razgovoru s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom, ali trenutni plan je ograničen na nove korisnike.

Logika je, rekao je, da postavljanje botova košta “djelić penija”, a podizanje cijene računa na “nekoliko dolara ili slično” moglo bi odbiti njihove kreatore. “Osim toga, svaki put kad bi kreator bota želio napraviti još jednog bota, trebao bi još jednom platiti, rekao je Musk.

Potez naplate novim korisnicima dolazi jer Musk vidi alternativne načine zarade od oglašavanja i zalaže se da X postane aplikacija za “sve”, a dodao je i da su bojkot oglašivača od njegova preuzimanja i zabrinutost oko upravljanja neprimjerenim sadržajem uzrokovali pad prihoda od oglasa za 60%.

0%