play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Stotine poginulih u napadu na bolnicu u Gazi

Strašan napad sinoć se dogodio u Gazi. U napadu na bolnicu poginule su stotine ljudi. Izraelska vojska i palestinski Hamas međusobno se optužuju za napad. Zbog napda na bolnicu libanonski Hezbolah pozvao je na “dan gnjeva”. Glavni tajnik UN-a traži trenutačni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. Njegovu zahtjevu pridružile su se i 22 arapske zemlje. Izraelska vojska jutros je ponovno pozvala stanovnike grada Gaze da se evakuiraju na jug.

Izraelska vojska potvrdila je nakon pomne provjere sustava nadzora da nije izraelska vatra, već rakete Islamskog džihada one koje su pogodile bolnicu u Gazi u utorak navečer, gdje je poginulo više stotina ljudi.

– Sada imamo dovoljno informacija, trebalo nam je vremena, ali moramo reći istinu, bolnicu nisu pogodili izraelski udari, rekao je tijekom noćašnjeg brifinga za novinare Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske.

– U nadolazećim satima pružit ćemo dokaze za naše tvrdnje, dodao je.

– U vrijeme pucnjave nismo izvodili nikakve zračne operacije u blizini bolnice i rakete koje su pogodile zgradu nisu odgovarale našima, rekao je, dodajući da će vojska također objaviti “razgovore na arapskom koji pokazuju da to je islamski džihad”.

Daoud Shehab, glasnogovornik Islamskog džihada, rekao je Reutersu: “Ovo je laž i izmišljotina, potpuno je netočno. Pokušavaju prikriti užasan zločin i masakr koji su počinili nad civilima.”

Napad na bolnicu u koju su se mnogi stanovnici Gaze sklonili bježeći od izraelskog bombardiranja izazvao je bijesne reakcije diljem svijeta, posebice diljem arapskog svijeta, a prosvjedi su organizirani ispred izraelskih veleposlanstava u Turskoj i Jordanu te u blizini američkog veleposlanstva u Libanonu, gdje su snage sigurnosti ispalile suzavac na prosvjednike.

0%