play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Pet novih sportova na Olimpijskim igrama 2028. godine

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) usvojio je danas program Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine na kojima će biti pet novih sportova – kriket, fleg nogomet, bejzbol-softbol, lakros i skvoš. Nakon što je u petak Izvršni odbor MOK-a predložio, danas su članice tog tijela na sjednici ogromnom većinom usvojile uključivanje ovih sportova u program Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Važnost timskih sportova u američkoj kulturi i izgradnja čvršćih veza sa profesionalnim ligama naglašena je članovima MOK-a prije nego što su danas glasovali.

Predstavnici dva člana iz Afrike, Obale Slonovače i Ugande, izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ti novi sportovi nisu mnogo popularni na njihovom kontinentu.

Kriket se tako vraća na Olimpijske igre poslije više od jednog vijeka, nakon njegovog kratkog pojavljivanja na Igrama u Parizu 1900. godine.

“Kriket ima više 2,5 milijardi navijača širom svijeta i predstavlja izvanrednu priliku za uključivanje novih zemalja i zajednica, uključujući i domaćina ove sednice, Indiju”, rekao je predsjednik Komisije za olimpijski program.

Očekuje se da će dodavanje kriketa u olimpijski program povećati prihod od emitiranja iz Indije od najmanje 100 milijuna dolara.

Fleg nogomet je verzija američkog nogometa u kome nije dozvoljen kontakt među igračima, već protivničkog napadača zaustavljate tako što mu skinete zastavicu koja mu je okačena oko struka.

Bejzbol će u Los Angelesu sedmi put biti u olimpijskom programu, nakon što je svoj debi imao u Barseloni 1992. godine. Bio je na programu na prethodnim igrama u Tokiju, ali neće biti dio Igara u Parizu.

Softbol, ženska varijanta bejzbola, pojavio se na pet prethodnih izdanja Ljetnih igara, nakon što je debitirao na Igrama 1996. godine u Atlanti. Također je izostavljen sa programa u Parizu.

Lakros je dva puta bio na olimpijskom programu, ali posljednji put na Igrama u Los Anđelesu 1908. godine.

Skvoš će debitirati na Olimpijskim igrama, nakon što je nekoliko prethodnih zahtijeva za dobivanje olimpijskog statusa doživjelo neuspjeh.

0%