if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

MUP ZDK poduzima aktivnosti na osiguranju utakmice BiH-Portugal

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti na pripremi osiguranja večerašnje kvalifikacijske nogometne utakmica između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Portugala na stadionu Bilino Polje u Zenici.

Budući da je ovaj sportski događaj ocijenjen skupom visokog rizika, ovim aktivnostima se pristupilo krajnje ozbiljno i profesionalno, te je detaljno isplaniran svaki segment u djelovanju i postupanju policijskih službenika, priopćeno je iz MUP-a ZDK.

Kako navode, formiran je i Stožer za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju utakmice, te je napravljen Plan osiguranja na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave poduzeti sve potrebne mjere, kako bi se navedena utakmica održala u sigurnim uvjetima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje osobne i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

-U fazi vršenja priprema svakodnevno su održavani sastanci Stožera, na kojim su izdefinirani svi konkretni zadaci i obaveze nositelja zadataka iz Plana osiguranja, kao i način i dinamika realiziranja svih predviđenih aktivnosti, kako bi svi policijski službenici i timovi pravovremeno i efikasno reagirali u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, te incidentne situacije stavili pod kontrolu a izgrednike lišili slobode i udaljili sa stadiona – ističu iz MUP-a ZDK-a.

Pored fizičkog osiguranja poduzimat će se i mjere prometnog, operativnog i KDZ osiguranja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će poduzeti mjere na vršenju kontradiverzijskog pregleda stadiona Bilino polje i okolnog prostora i objekata.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti održavanja sportskih natjecanja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, iz MUP-a ZDK podsjećaju navijače da je zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta, neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata, izuzev službenih obilježja reprezentacija.

S obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, iz MUP-a pozivaju građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenom izmjenom režima prometa u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja kaznenih djela. 

Uprava policije MUP-a ZDK poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim sigurnosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim kaznenim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, o tome odmah informiraju nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu, navodi se u priopćenju. 

0%