play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Graničnoj policiji BiH nedostaje 620 policijskih službenika

Prema važećoj sistematizaciji, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nedostaje 620 policijskih službenika. Istodobno, Bosna i Hercegovina bilježi povećanje migracijskog pritiska na području BiH i tijekom 2023. godine.

Političke volje za rješavanjem ovog problema nema, s obzirom na to da inicijativa da se poveća broj polaznika nije dobila podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Popunjenost Granične policije BiH je na 70 posto. S novom godinom pravo na mirovinu će ispuniti 300 policijskih službenika. Iz Granične policije ističu da je u toku obuka određenog broja policajaca.

“Od 2. listopada 2023. godine, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru započela je osnovna obuka za 11. klasu kadeta GPBiH, 98 kadeta za čin policajac i 22 za čin mlađi inspektor. U tijeku su aktivnosti za objavu Javnog oglasa za 12. klasu kadeta, ukupno 150 (125 u činu policajac i 25 u činu mlađi inspektor). Policijske agencije na državnom nivou školuju kadete, buduće policajce, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru”, navode iz GP BiH.

Ministar sigurnosti BiH ističe da je upoznat sa stanjem u Graničnoj policiji, istoremeno tvrdi da nema opasnosti što se tiče priliva migranata u BiH.

“Nemojte da se brinete što se tiče novog migrantskog vala. Sve agencije su spremne da odgovore na krizu ukoliko se ona pojavi, ja vjerujem da mi nećemo imati novu migrantsku krizu i da držimo sve pod kontrolom. Očekujem da do kraja godine potpišemo ugovor s Frontex-om, i na taj način dobijemo dodatnu stabilnost”, kaže ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

“Тај migracijski pritisak ostat će nam ovdje u Bosni i Hercegovini jer je naša granica šuplja kao švicarski sir”, tvrdi Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izaslanik Kemal Ademović uputio je inicijativu Domu naroda da se broj polaznika sa 150 poveća na 250.

Inicijativa Ademovića nije usvojena, jer su protiv uglavnom bili izaslanici iz srpskog i hrvatskog kluba. Dopredsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH ističe da podržava inicijativu, ali da to nije na Domu naroda.

Stanje na terenu je tako da u praksi jedan policajac čuva nekoliko kilometara granice. Zbog nedostatka kadra kao ispomoć na očuvanju i nadzoru državne granice angažirani su policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, i policijski službenici MUP-a RS, prenosi BHRT.

0%