if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

FBiH: Mladi kreću s konzumacijom teških droga čak i prije 15. godine

Broj ovisnika o drogama u Bosni i Hercegovini i dalje raste, a dobna granica prvog konzumiranja sve je niža. Tema je to koju je, kao i većinu ostalih, posljednjih godina pandemija koronavirusa pomalo stavila postrani, međutim, podaci iz istraživanja pokazuju kako postoji velika potreba preventivnog djelovanja, piše portal Večernjeg lista BiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, dob u kojoj se prvi put konzumira glavno opojno sredstvo najčešće je od 15 do 24 godine (70,7%), što je alarmantno i upućuje na to da je prevencija zakazala i da nema svijesti o opasnosti korištenja opojnih sredstava kod mladih.

Naime, za potrebe izrade publikacije “Analiza prijava liječenih ovisnika od psihoaktivnih supstancija u Federaciji BiH” napravljeno je svojevrsno istraživanje među liječenim ovisnicima koje je, među ostalim, pokazalo kada i zbog čega mladi u FBiH kreću putem ovisnosti.

Tako se navodi kako je sredstva ovisnosti prije petnaeste godine života konzumiralo 40 ispitanika (5,8%). Prema izjavama ispitanika, povod početka eksperimentiranja sredstvima ovisnosti najčešće je utjecaj vršnjaka ili partnera – 190 (27,7%). Na drugom mjestu je znatiželja koju kao povod početka eksperimentiranja sredstvima ovisnosti navodi 98 (14,3%) ispitanika. Također, još jedan od vodećih povoda početka eksperimentiranja sredstvima ovisnosti su problemi u obitelji – 80 (11,7%). Nije zanemariv ni broj onih koji su kao razlog početka konzumiranja naveli želju za samopotvrđivanjem (da se pravi važan). Takvih je 90, onih koji su ovisni postali iz dosade 64, a iz zabave 72. Među razlozima su još i psihološki razlozi (depresija, neuroza, mladenačka nesigurnost) te problemi u školi, što je navelo šest ispitanika.

– Prvo intravenozno uzimanje sredstava ovisnosti kod 159 (37,3%) ispitanika dogodilo se u dobi od 20 do 24 godine, a na drugom mjestu nalaze se ispitanici koji su svoje prvo intravenozno uzimanje sredstava ovisnosti doživjeli u dobi od 15 do 19 godina, njih 131 (30,7%) – navodi se u spomenutoj publikaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Nadalje se navodi kako je, prema izjavama liječenih ovisnika, većina roditelja za problem ovisnosti doznala tek nakon nekoliko godina. Najčešće su doznavali nakon 4 i više godina – kod 177 (25,8) ispitanika, 2 – 3 godine za otkrivanje ovisnosti bilo je potrebno kod 154 (22,5%) ispitanika, dok je svaki šesti roditelj za ovisnost doznao unutar prve godine – 122 (17,8%).

Kada je riječ o liječenim ovisnicima u Federaciji BiH, prema podacima o glavnom sredstvu ovisnosti, vidljivo je da najveći broj ovisnika na liječenje dolazi zbog zloupotrebe heroina.

– U razdoblju od 2019. do 2020. godine registriran je 531 (77,5%) ispitanik koji kao glavno sredstvo zloupotrebe navodi heroin. Najveći broj heroinskih ovisnika nalazi se u dobnoj skupini od 30 do 39 godina – 265 (50%). Do 19 godina registriran je jedan heroinski ovisnik, dok je iznad 50 godina registrirano 27 (5,1%) ovisnika o heroinu. Na drugom mjestu nalaze se depresori, kojih je u navedenom razdoblju koristilo 47 (6,9%) ispitanika. Uz heroin i depresor, kao najčešće korištena sredstva ovisnosti, na trećem mjestu nalaze se stimulansi kao glavno sredstvo ovisnosti i njih konzumira 31 (4,5%) ispitanik iznad 25 godina – zaključeno je u publikaciji “Analiza prijava liječenih ovisnika od psihoaktivnih supstancija u Federaciji BiH”.

Koliki je točan broj ovisnika u Federaciji BiH odnosno Bosni i Hercegovini, teško je utvrditi, međutim, raniji podaci Ujedinjenih naroda upućuju da taj broj iznosi više od 10.000 heroinskih ovisnika.

Stručnjaci navode kako većina mladih počinje svoju “karijeru drogiranja” pušenjem marihuane, konzumiranjem alkohola, a potom eksperimentiranjem sa psihostimulansima (amfetamini, ecstasy), opijatskim analgeticima (tramadol), benzodiazepinima (apaurin, Lexilium, Xanax i sl.), nakon čega slijede teške droge, među kojima je i heroin.

U cilju boljeg praćenja i evidentiranja liječenih ovisnika, Zavod za javno zdravstvo Federaciji BiH izradio je softversko rješenje kao svojevrsnu bazu podataka kojoj pristup imaju sve institucije nadležne za problem ovisnosti. U trenutku izrade ove publikacije u registru je bilo 685 liječenih ovisnika.

0%