play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas je Svjetski dan bez grudnjaka

Svjetski dan bez grudnjaka obilježava se 13. listopada kako bi usmjerio pažnju na rak dojke.

Grudnjaka je sada već toliko da se više ne može pratiti trendove ni modele, veličine i nove inovacije. Kako da grudnjaci budu što udobniji ili manje vidljivi?

Ako se znanost pita, najvažnije što se dogodilo u proučavanju grudnjaka je istraživanje objavljeno prije nekoliko godina. Trajalo je 15 godina, na 330 žena između 18 i 35 godina. Mjerile su se promjene na ženskim grudima u tom periodu. Znanstvenici su potvrdili kako grudi nemaju ništa od toga da im “zabranite” gravitaciju. Odnosno, potpora koju daju grudnjaci, apsolutno vam ne treba! Čak štoviše, grudi će se tijekom godina više opustiti ako nosite grudnjake.

Vjeruju da će mlade žene razviti više tonusa i da će grudi ostati više dignute ako ne nose grudnjak. U istraživanju, žene su prestale nositi grudnjake, a nakon nekog vremena njihove su se bradavice podigle za sedam centimetara nasuprot onima koje su cijelo vrijeme nosile grudnjak. Znanstvenici tvrde da grudnjaci smanjuju cirkulaciju i mijenjaju grudi tijekom vremena.

Kod mladih žena, nenošenje grudnjaka dovodi do povećane proizvodnje kolagena, što pomaže u prirodnom podizanju grudi. No istraživači ipak ne žele izvlačiti generalne zaključke iz ovoga, već naglašavaju da bi se trebalo provesti još istraživanja kako bi još bolje otkrili kakve pozitivne i negativne strane donose grudnjaci.

0%