play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sutra prosvjedi širom BiH – “Niti jedna više!”

U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe i svi koji odbijaju da šute, pozivaju vas na prosvjede pod sloganom “Niti jedna više”, koji će se održati u srijedu, 11. listopada 2023, u 16 sati, u sedam bh. gradova. 

“Jedanaesti u mjesecu nosi breme svirepog nasilja jer su posljednja dva okrutna slučaja femicida izvršena na taj dan. Prosvjedi će se održati širom zemlje, a tom prilikom će se pročitati zahtjevi koje upućujemo prema nadležnim institucijama, ali i čitavoj javnosti”, navodi se u priopćenju.

Inače, prosvjedi će se održati u Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Lukavcu, te Banja Luci

Na pitanje ‘zašto prosvjedi?’, odgovaraju:

  • Zato što je 48% žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje.
  • Zato što se u 84% slučajeva nasilje u obiteljii intimnim vezama nikada ne prijavi.
  • Zato što oko 70% istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužiteljstvima bude obustavljeno.
  • Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.
  • Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su “same krive”, jer imaju “dug jezik”, jer im je “dekolte previše otvoren”, jer se “prave pametne”, jer su “izabrale pogrešnog čo’eka”, “ko im je kriv”!
  • One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve „druge“ smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno. KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.
  • Stoga, TRAŽIMO hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju. Svaki naredni slučaj femicida je ODGOVORNOST cijelog društva.

“Pozivamo vas da svojim sudjelovanjem i djelovanjem glasno poručite: NITI JEDNA VIŠE!”, poručile su.

0%