play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Iranska aktivistica za prava žena dobitnica Nobelove nagrade za mir

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je iranskoj aktivistici za prava žena Narges Mohammadi. Ona je trenutno u teheranskom zatvoru.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Mohammadi za borbu protiv potlačenosti žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda, navodi se u priopćenju Nobelova odbora.

Narges Mohammadi je svoj život provela boreći se za ljudska prava u Iranu. U zatvoru je provela veći dio od posljednja dva desetljeća. Više puta je osuđivana zbog svoje kampanje protiv smrtne kazne, te je više puta zatvarana u samicu.

Mohammadi trenutno služi kaznu od 10 godina i 9 mjeseci pod optužbama za radnje protiv nacionalne sigurnosti i propagandu protiv države. Također je osuđena na 154 udarca bičem, ali ova kazna vjerojatno do sada nije izvršena. Zabranjeno joj je napustiti državu.

Novinari su čelnicu norveškog Nobelovog odbora Berit Reiss-Andersen upitali su što će se dogoditi u prosincu kada bi Mohammadi trebala preuzeti nagradu.

Reiss-Andersen je rekla da se nada da će iranske vlasti donijeti pravu odluku i pustiti Mohammadi iz zatvora kako bi mogla doći na ceremoniju.

0%