play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Mato Zovko odgovorio onima koji su privatizirali HDZ

Mato Zovko, načelnik općine Žepče, prekinuo je šutnju i konačno odgovorio na sve udare koje stranka trpi već tjednima.

ŽOHDZ BiH je raspušten jer nije poštovao Odluke Predsjedništva HDZ-a BiH, a prvenstveno nije poštovao Naputak o provedbi unutarstranačkih izbora. U Smjernicama je precizno regulirano kako se stranački izbori provode iz temeljnih ogranaka, općinskih organizacija i županijskih organizacija.Dakle, dva su kriterija za broj zastupnika u Županijskoj skupštini.

Prvi kriterij je broj glasova koje je općinska, odnosno gradska organizacija dobila za Županijsku skupštinu na Općim izborima 2022. godine. Drugi kriterij je broj članova HDZ-a po općinskim, odnosno gradskim organizacijama. Po ovom kriteriju vrlo je lako izračunati koliko općinskih ili gradskih organizacija ima zastupnika za Županijsku skupštinu.

Dakle, na Općim izborima 2022. godine HDZ BiH u ZDŽ-u ostvario je rezultat od 10.418 glasova, od čega je Žepče dobilo 5.830 glasova, što prema ovom izračunu od ukupnog broja izaslanika 101, Žepče ima 56 izaslanika, Usora 1.604 glasa – 15 delegata, Zenica 1.028 glasova.- 10 delegata, Vareš 583 glasa – 6 delegata, Kakanj 479 glasova – 5 delegata, Maglaj 358 glasova – 3 delegata, Zavidovići 273 glasa – 3 delegata i Tešanj 263 glasa – 3 delegata.Drugi kriterij – Ukupan broj članova HDZ BiH ZDŽ je 3757, od čega Žepče ima 2201 člana, Maglaj 307 članova, Zavidovići 35 članova, Zenica 491 član, Kakanj 419 članova, Vareš 97 članova, Usora 136 članova i Tešanj 71 član.Županijska skupština bira Županijski odbor po istim kriterijima.No, prethodni ŽO nije ispoštovao upute i kriterije Predsjedništva HDZ-a BiH, već je Odluku o izboru izaslanika u Županijsku skupštinu donio prema svojim izmišljenim kriterijima, čime je drastično oštećen prije svega OO HDZ-a Žepče, jer su joj dodijelili minimalan broj delegata.

Kao član Predsjedništva i član Županijskog odbora HDZ-a BiH tražio sam od Županijskog odbora da to ne čini, ali nijedan moj argument nije usvojen, jednostavno sam ignoriran. Čak ni dogovor s predsjednikom HDZ-a BiH nije ispoštovan.Teško je itko normalan shvatiti da su članovi ŽO iz Žepča bili većinom za tu nestatutarnu Odluku. Neprihvatljivo je da žepački HDZ-ovci ne daju i ne daju ono što Žepču pripada. Zbog toga je Predsjedništvo HDZ-a BiH raspustilo ŽO i poništilo sve donesene odluke te me imenovalo povjerenikom čija je zadaća bila provođenje unutarstranačkih izbora u ŽO HDZ-a ZDŽ, što sam i učinio.Na Županijskoj izbornoj skupštini koja je održana 14.07. ove godine uglavnom nisu došli članovi ŽO u rasformiranju te predstavnici Vareša i Tešnja. Delegati iz Kaknja nisu mogli prisustvovati Skupštini jer nisu provedeni unutarstranački izbori. Na Izbornoj skupštini bili su izaslanici iz Žepča, Usore, Zenice, Zavidovića i Maglaja, što je činilo više od 2/3 izaslanika.

“Kukavice“ nisu imale hrabrosti doći na Skupštinu, jer nisu mogle provesti svoje „izmišljene“ nestatutarne odluke, kojima su mislile ponovno nadmudriti cijeli HDZ BiH i ponovno upravljati ŽO HDZ ZDŽ.Svi oni koji su napustili HDZ BiH nisu iznosili prave i istinite razloge, već se služe lažima i javnosti se predstavljaju kao nekakve žrtve. Iz HDZ-a, kažu, odlazi 14 ili 20 visokopozicioniranih članova, ne znam zašto visokopozicioniranih, ali što je to naspram 2000 članova OO HDZ-a Žepče ili 3750 članova u Županiji.Svako prolijevanje – napuštanje stranke nije dobro i žao mi je zbog toga. Ali ako pojedinci ne poštuju Statut i Odluke Predsjedništva, onda im je bolje da odu, suha će grana pasti, stablo treba sačuvati.

Ne znam zašto pokušavaju svoje osobne probleme prenijeti unutar HDZ-a i dovesti ih u vezu sa općinskim načelnikom Općine Žepče, opet služeći se lažima i neistinama bez ikakvih činjenica i konkretnih primjedbi. Kako kažu “Nije važno što se govori, važno je tko govori”O spominjanju i prozivanju “Vječnog načelnika” od strane bivših HDZ-ovaca mogu samo reći: Odluka o izboru Općinskog načelnika je uvijek čine birači.

0%