play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Kina planira poslati letjelicu na nama udaljeniju stranu mjeseca

Kina planira sljedeće godine poslati letjelicu na nama udaljeniju stranu Mjeseca, odnosno onu koja nije nikada okrenuta prema nama, i s nje donijeti uzorke; što bi bio prvi takav pothvat u povijesti.

No tu ne završavaju ambicije Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) koja namjerava ovog desetljeća na Mjesec poslati i astronaute. Naime, 2026. planira krenuti s misijom Chang’e-7 koja bi trebala prikupiti vrijedne podatke za izgradnju stalne međunarodne istraživačke postaje na južnom polu Mjeseca do 2040.  

Za 2028. predviđena je misija Chang’e-8 tijekom koje će Kina i međunarodni partneri zajedno raditi na lansiranju svemirskih letjelica i operacijama u orbiti, provoditi “interakcije” između svemirskih letjelica i zajednički istraživati površinu Mjeseca. Također, do 2030. planira na naš prirodni satelit poslati ljudsku posadu, piše CNN.

Ako se nekome ovi planovi čine preambicioznima, treba podsjetiti da je Kina 2019. postala prva zemlja koja je lansirala rover na udaljeniju stranu Mjeseca, a prošle je godine dovršila izgradnju orbitalne svemirske postaje Tiangong. 

0%