if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zenica uskoro dobija neboder od 100 metara

U Zenici bi uskoro trebala započeti gradnja nebodera visine 100 metara, čime će se u potpunosti promijeniti izgled grada.

Na Trgu rudara u Zenici uskoro bi trebala početi izgradnja višemilijunskog stambeno-poslovnog kompleksa. Ovo će biti jedan od najvećih kompleksa ove vrste u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Projekt uključuje četiri etaže u prizemlju, četiri letvice od dvije do osam etaža (plus prizemlje), te P+31 toranj visine 100 metara.

Investitor očekuje skoro izdavanje građevinske dozvole i početak radova. Na drugoj strani, stručnjaci upozoravaju da grad Zenica uopće nema usvojen urbanistički plan, te da se gradnja odvija nasumično. Boris Britar ističe da još od 2020. čekamo usvajanje urbanističkog plana i da sadašnji razvoj Zenice predstavlja urbanističko-arhitehktonsku katastrofu. U jednom od svojih brojnih obraćanja i priopćenja upozorio je na opasnost gradnje u kojoj gradonačelnik kroz lobije postane glavni arhitekta.

Nadalje, arhitekta Britvar ističe :” Temeljem nezakonitih izmjena Regulacionog plana Gradska uprava je raspisala natječaj za prodaju 6.559 m2 NAŠEG ZEMLJIŠTA u svrhu izgradnje nebodera visine 1oom za cca. 3,3 miliona KM. Tržišna vrijednost zemljišta na kojem se predviđa izgradnja 55.ooo m2 stambeno-poslovnog prostora i 12.ooo m2 garažnog prostora jeste cca. 13 miliona KM.Zaključak: Uskoro, odmah nakon izbora, svo drveće će biti posječeno, novi neboder će presjeći jedan od veoma važnih vjetrokoridora, građani Zenice će biti opljačkani za novih 1o miliona KM, a zelena površina i budućnost našeg grada biti će zabetonirana”.

Investitor ovog projekta koji će zauvijek promijeniti izgled grada je firma Euro-mont iz Zenice. Direktor firme Šefik Smlatić naglasio je kako je postupak dobivanja građevinske dozvole pri kraju. Budući da je riječ o složenom projektu, Smlatić ističe kako će se ispoštovati sve procedure.

0%