if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

NATO šalje dodatnih 200 vojnika na Kosovo

Još 200 britanskih vojnika pojačat će snage KFOR-a, a nakon napada u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Oni će se pridružiti britanskom kontigentu od 400 vojnika koji su već na Kosovu.

“Rezervne trupe pojačat će operaciju mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) na zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Europu, koji je u nedjelju odobren u Sjevernoatlantskom vijeću. Vojnici su iz strateške rezerve NATO-a za Zapadni Balkan”, izjavio je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

Ujedinjeno Kraljevstvo će rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa. Kako je naveo, uslijedit će i slanje snaga drugih saveznika.

“Odluka je uslijedila nakon nasilnog napada na kosovsku policiju 24. rujna i povećanih tenzija u regiji. Ovo je obazriv korak da se osigura da KFOR ima potrebne sposobnosti da ispuni svoj mandat – da održi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu”, naveo je on.

KFOR će, dodao je, nastaviti da djeluje nepristrasno u korist sigurnosti na Kosovu i u regiji.

Ponovio je poziv Alijanse Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu kojim posreduje Europska unija, jer navode, to je “jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice”.

“Sve strane bi također trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije”, naveo je glasnogovornik.

0%