play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U Španjolskoj na snagu stupio prvi zakon o dobrobiti životinja

Prvi zakon o dobrobiti životinja stupio je na snagu u Španjolskoj, a njime se uglavnom mijenjaju zakonske obaveze za vlasnike kućnih ljubimaca, javlja Anadolu.

Od jučer je nezakonito u ostavljati pse same duže od 24 sata ili ih ostaviti vezane bez nadzora na javnim mjestima. Ako netko bude uhvaćen kako ostavlja svoje pse da čekaju napolju dok posjećuje prodavaonicu, može dobiti kaznu od 500 do 10.000 eura.

“Ostaviti životinju vezanu na minut da ode i kupi kruh nije problem, ali ostaviti ih sat vremena na suncu da odu u tržni centar je problem zato što mogu dehidrirati i suočiti se s rizikom da budu zlostavljani ili napadnuti od strane drugog psa“, rekao je za španjolski list “El Pais“ Nuria Menendez de Llano, šef Opservatorije za pravdu i obranu životinja.

Prema zakonu, sve mačke će morati biti sterilizirane i mikročipirane prije nego što napune šest mjeseci, osim ako nemaju posebnu dozvolu za uzgoj. Od jučer u Španiji svi vlasnici pasa, mačaka, hrčaka i ptica moraju identificirati svoje ljubimce u lokalnim registrima.

Ove mjere imaju za cilj smanjenje broja ljudi koji napuštaju svoje životinje, a Španjolska je europska zemlja s najvećom stopom napuštanja životinja.

Zakon također propisuje da se životinje poput mačaka ili drugih kućnih ljubimaca mogu ostaviti same kod kuće najviše tri dana. Nijednoj životinji neće biti dozvoljeno uobičajeno držanje na balkonima, trijemovima ili skladišnim prostorima ili uvijek vezano na otvorenom.

Lovački psi ili drugi psi koji se “profesionalno koriste” isključeni su iz zakona, nakon što su politički pritisak i lobisti natjerali vladu da odustane od svog prvobitnog plana uključivanja svih pasa.

0%