play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Završen štrajk u Hollywoodu

Sindikat holivudskih scenarista priopćio je da se njegovi članovi mogu vratiti na posao dok odlučuju o tome hoće li prihvatiti trogodišnji ugovor koji uključuje povećanje honorara, zaštitu u vezi s upotrebom AI-ja i isplatu tantijema od prikazivanja serija i filmova na streaming platformama.

Vodstvo Udruge američkih scenarista (WGA) jednoglasno je u srijedu glasalo za prekid štrajka, navodi se u priopćenju udruge. Članovi, njih 11.500, imaju rok do 9. listopada glasati o predloženom ugovoru.

Filmski i televizijski scenaristi napustili su posao u svibnju nakon što nisu uspjeli postići dogovor s velikim studijima, uključujući Netflix, Walt Disney i Warner Bros Discovery.

Čini se da su scenaristi dobili ustupke u svim segmentima, s povišicama tijekom tri godine ugovora, povećanim zdravstvenim i mirovinskim doprinosima i zaštitnim mjerama protiv umjetne inteligencije (AI).

Prema okvirnom dogovoru postignutom u nedjelju, AI se ne može koristiti za potkopavanje autoriteta scenarista. Scenaristi mogu odabrati uporabu umjetne inteligencije pri izradi scenarija, ali tvrtka ne može zahtijevati korištenje softvera.

Prestanak štrajka znači da se dnevne i kasnonoćne talk show emisije mogu vratiti u eter. Bill Maher, voditelj HBO-ove emisije Real Time, objavio je na društvenim mrežama da će se vratiti s novim epizodama od petka.

“Moji scenaristi i Real Time su se vratili!” napisao je Maher.

Prestankom štrajka WGA Hollywood se ne vraća u normalu. Članovi sindikata glumaca SAG-AFTRA napustili su posao u srpnju i nastavljaju štrajk.

0%