play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Povećava se broj gojaznih osoba u Bosni i Hercegovini

Broj gojaznih osoba u Bosni i Hercegovini se povećava što utiče na cjelokupno zdravlje stanovništva, rekla je danas tajnica Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović.

“Potrebno je dodatno posvetiti pažnju problemu gojaznosti”, rekla je Veselinovićeva novinarima u Sarajevu, gdje su danas predstavljeni rezultati projekta čiji je cilj promocija zdrave ishrane, zaštita djece i adolescenata i javne nabavke hrane.

Veselinovićeva je rekla da je projekat “Zajednička akcija Best-Rimep” koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a realizirali ga Institut i Zavod za javno zdravstvo Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

“Tema projekta je bila kako da se unaprijedi zdrava ishrana djece s ciljem njihovog zdravog razvoja, prije svega, imajući u vidu sadržaj namirnica i prerađevina koje su u upotrebi sa aspekta količine zastupljenosti soli, masti i šećera”, rekla je Veselinovićeva.

Ona je dodala da je projekat financiran grant sredstvima iz proračuna Trećeg zdravstvenog programa EU za 2019. godinu.

Veselinovićeva je navela da se poduzimaju potrebne aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina ušla u novi program “EU za zdravlje” i da je poziv za apliciranje sa projektima iz oblasti zdravstva otvoren do 17. listopad.

Dragana Stoisavljević iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekla je da je u okviru ovog programa vršeno istraživanje tržišta u RS i utvrđivano koliko u velikim tržnim centrima ima proizvoda koji su energetski bogati i nutritivno siromašni.

“Nažalost, kroz to istraživanje smo uočili da imamo veliki broj proizvoda koji imaju znatno veći sadržaj šećera i soli od predviđenog na 100 grama. Ti proizvodi su dostupni djeci i adolescentima i dovode do nezdravih izbora”, navela je Stoisavljevićeva.

Aida Filipović Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine rekla je da su u okviru projekta radili na unapređenju postupka, legislative i alata za nabavku hrane u javnim institucijama. 

0%