play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Google slavi 25. rođendan

Google danas obilježava 25 godina postojanja.

Tijekom 1998. godine, dva doktoranta sa Stanforda, Larry Page i Sergey Brin, imali su jednostavnu ideju koja će, kako se ispostavilo, promeniti svijet. Nazvali su ga Google.

Kompanija Google osnovana je i izgrađena u sobi u studentskom domu Pagea i Brina, sa prvim serverom koji je koristio 10 hard diskova od četiri gigabajta koji su u potpunosti bili upakirani u školjku od Lego kockica. U početku je platforma bila poznata kao BackRub, jer se oslanjala na pozadinske linkove ka drugim sajtovima. Ovo, međutim, nije dugo trajalo i na kraju je nazvano Google.

Ono što je počelo kao server u međuvremenu se proširilo na aplikacije, platforme društvenih mreža, umjetnu inteligenciju (AI), naočale, automobile, pa je čak postalo i glagol na engleskom jeziku.

Zanimljivo je da je Google u ranijim verzijama nudio i mogućnost pretrage traženih rezultata pomoću drugih pretraživača, linkovanih na dnu stranice. Mnogi od njih, poput Altaviste, više nisu u funkciji. Izuzetak su jedino Yahoo i Amazon.

Do 1993. godine internet je indeksiran ručno, ali kako je sve više veb lokacija postajalo dostupno, bilo je potrebno više opcija za brzo pretraživanje informacija iz njegove baze podataka.

Fraza “Google it” je prvi put korištena u epizodi kultne televizijske serije iz 1990-ih, Buffy the Vampire Slayer.

Prvi proizvod koji je današnji globalni internet gigant lansirao – sajt Google Search, pušten je u rad 27. rujna 1998. godine.

Google je korisnicima ponudio velki broj različitih proizvoda i usluga. Među njima, pored Google Searcha, dva spadaju među najpopularnije i najkorištenije na svijetu: servis elektornske pošte – Gmail i najrasprostranjeniji operativni sistem za mobilne uređaje na svetu – Android.

Prema statistici matične kompanije Alphabet, vrijednost kompanije Google u rujnu 2023. godine iznosi više od 1,7 bilijuna dolara.

0%