if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski je dan bez automobila

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. rujna u okviru Europskog tjedna mobilnosti.

Na ovaj dan širom svijeta se organiziraju događaji i atkivnosti u cilju promoviranja kvalitetnijeg javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života.

Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izpušni plinovi pridonose zagađenju zraka.

Europska komisija je 2000. godine u cijeloj Europi uspostavila inicijativu “U gradu, bez mog automobila!”, a iste godine je proširila program na puni Europski tjedan mobilnosti, koji je sada i glavni fokus Komisije, s Danom bez automobila kao završnim događajem.

U sklopu obilježavanja Europskog dana bez automobila, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organizira danas biciklijadu na Vrelu Bosne na kojoj će sudjelovati učenici ilidžanskih osnovnih i srednjih škola.

Start biciklijade je na početku Velike aleje na parkingu kod fijakerskog stajališta u 10.00 sati, a vozi se do kraja stojčevačke aleje i nazad uz policijsko i medicinsko osiguranje.

Biciklijada se organizira u sklopu projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u suradnji s osnovnim i srednjim školama koji KJU za zaštićena prirodna područja realizira već dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 15.000 učenika, poručili su iz KJU za zaštićena prirodna područja.

0%